Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ugašena najpopularnija stranica za pretragu torrenta

Preuzmite sliku

Stranica za pretragu ‘torrenta’ Torrentz.eu iznenada je ugašena.

Torrentz.eu bila je najpopularnija stranica za pretragu torrenta na svijetu, a prestao je s radom samo nekoliko dana nakon što je ugašen popularni torrent servis Kickass Torrents (KAT) čiji je navodni osnivač uhapšen u Poljskoj.

Stranica Torrrentz.eu osnovana je 2003. godine i stekla je ogromnu popularnost budući da je korisnicima interneta omogućavala da na jednom mjestu pretražuju različite torrent servise, i tako brže i lakše dođu do filmova, glazbe, softwera i ostalog mahom piratiziranog sadržaja.

Svjetski internet portali prenose da je Torrentz.eu ugašen iznenada, bez ikakvog objašnjenja, i da još nije jasno je li gašenje stranice na bilo koji način povezano s nedavnim pravnim akcijama protiv KAT-a.

Torrenntz.eu već godinama nije “domaćin” torrent materijala, već samo omogućava pretragu, ali je usprkos tome bio “na meti” institucija koje se bave zaštitom autorskih prava.

Vlasnik Torrentz.eu ostavio je oproštajnu poruku, ne navodeći razloge za gašenje stranice: “Torrentz je bio besplatan, brz i moćan servis za pretragu. Torrentz će vas uvijek voljeti. Zbogom.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,