Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

TikTok uvodi promjene: Gledate videa satima? Iskočit će vam podsjetnik da uzmete pauzu

Preuzmite sliku

Iz TikToka su najavili kako će korisnici u dobi od 13 do 17 godina dobivati posebne obavijesti ako u aplikaciji provedu više od 100 minuta tokom dana.

Ako ste među onima koji uključe TikTok i odjednom shvate da je prošlo nekoliko sati, a vi i dalje gledate videa, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Naime, iz TikToka su najavili kako će u nadolazećim sedmicama predstaviti novu opciju koja će korisnicima omogućiti da odrede koliko vremena žele provesti gledajući videa prije no što ih aplikacija podsjeti da je vrijeme za pauzu. Do sad su korisnici dobivali automatski podsjetnik ako su proveli više od 40, 60, 90 ili 120 minuta u aplikaciji tokom dana.

Ovi će podsjetnici potaknuti ljude da uzmu pauzu nakon određenog vremena koje su proveli gledajući video, a sami mogu birati koliko je to vremena, napisao je u blogu jedan od managera u TikToku, Jordan Furlong.

Osim toga, korisnici će u aplikaciji moći vidjeti vlastitu statistiku, odnosno koliko su vremena proveli na TikToku, koliko su puta otvorili aplikaciju i gledaju li više videa tokom dana ili noći. Korisnici mogu odabrati žele li dobivati sedmične izvještaje o svom korištenju aplikacije.

 • Također, iz TikToka su najavili kako će korisnici u dobi od 13 do 17 godina dobivati posebne obavijesti ako u aplikaciji provedu više od 100 minuta tokom dana.

  Istraživanja pokazuju da bi mlađi korisnici prihvatili podsjetnike koji bi ih potaknuli da razmišljaju o vremenu koje su proveli online, ali i koji bi ih potaknuli da aktivno upravljaju vremenom koje provedu koristeći aplikaciju. Važno je da imaju osjećaj da sami kontrolišu svoje online iskustvo i da im se pomogne da donesu informirane odluke, istaknula je jedna od savjetnica TikToka, Carolyn Bunting, direktorica Internet Matters.

  Podsjetimo, TikTok se već duže nalazi na udaru kritika zbog činjenice da mladi (koji većinom koriste ovu aplikaciju) satima bez prestanka gledaju videa i time ugrožavaju svoju dobrobit i mentalno zdravlje.

  Kako će ove obavijesti funkcionirati u praksi te hoće li zaista potaknuti korisnike da uzmu pauzu i rade nešto drugo u životu, još nije poznato. (zimo.dnevnik.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,