Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Suspendovan kineski naučnik koji je stvorio genetski modificirane bebe

Preuzmite sliku

Kineske vlasti suspenovale su daljnja naučna istraživanja naučnika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modificikovane bebe, javlja CNN.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno ”gnjusne prirode”, piše državna novinska agencija Xinhua.

”Dno profesionalne etike”

”Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike”, rekao je Xu Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

Podsjetimo, prije nekoliko dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u historiji, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi, prenosi Index.hr.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Nije sigurno za zametak

Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja.

Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulirana.

Krenule ozbiljne rasprave

Navodni eksperimenti He Jiankuija podigli su prašinu u cijelom svijetu i unutar naučne zajednice pokrenuli raspravu o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka. Mnogi smatraju kako je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulirao eksperimentiranja te vrste širom svijeta.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje