Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sonda Juno prišla najbliže Jupiteru

Preuzmite sliku

Sonda Juno američke svemirske agencije NASA danas je prišla najbliže planeti Jupiter, najvećoj planeti Sunčevog sistema, čije misterije pokušava da odgonetne.

Ovo je najbliže što je sonda prošla pored Jupitera u cijeloj njenoj misiji tokom koje treba da ostane oko dvadeset mjeseci kružeći oko planete, navela je NASA na svom websiteu.

Juno je ušla u orbitu Jupitera 4. jula poslije pet godina putovanja.

Ona je jučer u 14.51 po centralnoevropskom vremenu bila na 4.200 kilometara od sloja oblaka ove gigantske planete.

Prvi put imamo priliku da zaista izbliza gledamo kralja našeg Sunčevog sistema i da vidimo kako funkcioniše“, rekao je Scott Bolton, glavni stručnjak za sondu Instituta u San Antoniju, u američkoj državi Texas.

Sonda je teška 3,6 tona, pokreće se na solarnu energiju i putuje brzinom od 208.000 kilometara na sat.

Pri današnjem prelijetanju ona je prvi put aktivirala svojih osam naučnih instrumenata da proučavaju Jupiter. Preleti sonde Juno na razdaljini između 4.200 i 10.000 kilometara iznad oblaka Jupitera, mnogo su bliži od prethodnog rekorda od 43.000 kilometara koliko se planeti približila američka sonda Pioneer 11 1974. godine.

Misija Juna koja je koštala 1,1 milijardu dolara početa je 5. augusta 2011, i cilj joj je da sazna da li Jupiter ima čvrsto jezgro. Naučnici vjeruju da je Jupiter prva planeta Sunčevog sistema koja je formirala čvrsto jezgro ali ne znaju kako. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,