Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saznajte ko ima lažni profil na Facebooku

Često se desi da sumnjive osobe na Facebooku traže vaše podatke. Facebook za sada nije našao načina da 100 posto tačno utvrdi ko stoji iza svakog profila, ali je objavio procjenu gdje kaže da od 1,65 milijardi profila između 5 i 11 posto su lažni profili.

Većina lažnih Facebook profila su ženski, često sa lažnim imenom i ukradenim provokativnim fotografijama.

Da bismo provjerili nečiji profil, to možemo uraditi na sljedeći način:

Korak 1: Provjerite fotografije

Prvo što možete da uradite je da provjerite nečije fotografije. Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača.

Dobit ćete mogućnost da ubacite “URL” fotografije ili unesete fotografiju s vašeg kompjutera. Ubacite preuzetu fotografiju i dobit ćete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta s neke druge stranice.

Korak 2: Provjerite broj fotografija

Najveći broj lažnih profila ima samo jednu fotografiju. Istraživanja su pokazala da čak dvije trećine lažnih profila praktikuje ovo.

Korak 3: Provjerite zid korisnika

Kada posjetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i naslovnoj fotografiji.

Korak 4: Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom profilu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako biste došli do dodatnih informacija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje