Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Ruska kompanija prodaje robote – replike pravih ljudi

Ruska kompanija Promobot prodaje autonomne robote, a klijenti mogu da dobiju mehaničke replike koji su njihova slika i prilika, ili pak kopija nekog drugog ljudskog bića.

Tako korisnici mogu da poruče robote koji liče na neku osobu, bilo da su im potrebni za profesionalnu ili privatnu upotrebu, pa se kao primjeri navode Michael Jordan koji bi mogao da prodaje košarkašku opremu, ili William Shakespeare koji čita sopstvena književna djela, prenosi NN.

Trenutna varijanta – Robo C– ne može da hoda, ali vrat i torzo imaju određenu slobodu pokreta, dok lice ima 18 pokretljivih dijelova, što robotu omogućava da promjeni čak 600 mikro-ekspresija. Pored toga sistem vještačke inteligencije nudi 100 hiljada govornih modula, pa i glas može da se približi onome kako stvarna osoba zvuči.

  • Kao najveća prednost ističe se takozvana „digitalizacija ličnosti,“ tako da korisnici svoju pravu ličnost mogu da „presele“ u robota i tako steknu digitalnu besmrtnost. Proizvodnja je već u toku, pa se u kompaniji radi na četiri Robo C modela, a jedna varijanta je, kako stoji u saopštenju, namijenjena za kontrolu pasoša, dok se druga gradi po ugledu na Alberta Einsteina.

    Još uvijek se ništa ne zna kako će se narudžbe regulisati zakonom, ali se pretpostavlja da će za konstruisanje robota biti neophodna i saglasnost originalne ličnosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,