Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji, provjerite postavke: 7-godišnjak igrajući se na majčinom mobitelu potrošio više od 2700 eura

Preuzmite sliku

Dječak je dobio majčino dopuštenje da pristupi internetskim igrama putem njenog pametnog telefona, ali majka je zaboravila na jedan važan detalj.

Jedan je sedmogodišnjak svojoj majci priredio neugodno iznenađenje nakon što mu je dopustila da se ‘poigra’ njenim mobitelom. Mladi je Nijemac u kratkom vremenu uspio potrošiti 2.753,91 eura na kupovinu igrica putem aplikacija, stoji u objavi Centra za savjetovanje potrošača u državi Donjoj Saskoj, objavljenom u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

Dječak je dobio majčino dopuštenje da pristupi internetskim igrama putem njenog pametnog telefona, prenosi Hina.

Majka mu je dala i pristup voucheru s manjom svotom kredita za potrošnju. No pritom je zaboravila da je uz isti račun dostupna i njena kreditna kartica.

U izjavi Centra stoji da je njen sin, potrošivši dopuštenu svotu novca nastavio igrati svoje omiljene igrice ​​u tajnosti.

Kathrin Koerber, pravna stručnjakinja u ovoj državnoj instituciji za zaštitu potrošača, pojasnila je da njemački zakon djeci dopušta internetsku kupnju bez dopuštenja roditelja, ali u granicama njihovog džeparca, pa se u sličnim slučajevima ‘nabijeni’ račun može osporiti.

Na temelju tog zakona i nakon pisma što ga je Koerber poslala kompaniji u majčino ime, otpisan je veći dio golemog računa ili 2.654,31 eura.

Njemačka pravna stručnjakinja kaže kako je zamijetila da su mnogi roditelji tokom zatvaranja dopuštali djeci da koriste razne igrice putem pametnih telefona, nastojeći ih nečim okupirati u vrijeme kada nisu išli u školu i nisu se smjeli igrati s vršnjacima. Upozorila je ljude da provjere svoje postavke prije nego što to učine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,