Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prve u svijetu: Kamere koje otkrivaju da li koristite mobilni za volanom

Kamere za detekciju mobilnih telefona koriste vještačku inteligenciju za pregled fotografija.

Australijska savezna država Novi južni Vels uvela je kamere za otkrivanje korištenja mobilnih telefona tokom vožnje, sa ciljem da se za trećinu smanji broj saobraćajnih nezgoda sa fatalnim ishodom. Kamere će raditi danonoćno po svim vremenskim uslovima, kako bi se otkrilo da li vozač u ruci ima mobilni, prenosi Guardian.

Kako se navodi, to su prve kamere takve vrste u svijetu.

“To je sistem koji će promijeniti kulturu”, izjavio je pomoćnih policijskog komesara Michael Corboy za australijske medije.

Pozivanje ili primanje poziva tokom vožnje dozvoljeno je u Novom južnom Velsu samo ako se obavlja uz pomoć uređaja koji ne zahtijevaju upotrebu ruku, dok su sve druge funkcije, poput video poziva, korištenja društvenih mreža i fotografisanje zabranjene dok ste za volanom.

Na putevima te australijske savezne države od početka 2019. stradalo je 329 osoba, 2018. godine taj broj je iznosio 354, a država želi da smanji broj smrtnih slučajeva za 30 odsto do 2021. godine.

Kamera za detekciju mobilnih telefona koristi vještačku inteligenciju za pregled fotografija i otkrivanje zabranjenog načina korištenja uređaja.

Slike za koje automatizovani sistem prepozna da je na njima vozač koji nedozvoljeno koristi mobilni telefon šalju se na verifikaciju ovlaštenim osobama. Prva tri mjeseca, vozači koji se uhvate u prekršaju dobijaće pismenu opomenu, a nakon tog perioda plaćaće kaznu od 344 australijska dolara, odnosno 457 australijskih dolara ukoliko su snimljeni u zoni škola.

U oba slučaja vozači se dobijati i kaznene poene. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,