Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako će izgledati prvi grad na Marsu, dizajniran za 250.000 stanovnika

Preuzmite sliku

Ono što se smatralo naučnom fantastikom sada postaje realnost! Arhitektonski studio Abiboo je dizajnirao koncept samoodrživog grada na Marsu, koji bi se nalazio u padini ove planete. Pogledajte kako će izgledati Nüwa – prvi grad na Marsu.

Predstavljamo vam Nüwa, prvi samoodrživi, trajni grad na Marsu, planiran da se postavi u padinu Marsovskih litica. Lociran u predelu Tempe Mensa, koji obiluje pristupu vodi, ovaj nagibni teren pruža priliku da se kreira vertikalni grad ubačen u kamenja padine, zaštićen od radijacije i meteora, dok će bez problema imati pristup direktnoj sunčevoj svjetlosti, prenosi KućaStil.

  • Pokrenut na bazi solarne energije, grad bi posjedovao prostor za smještaj od 250.000 ljudi i kultivisao bi sopstvenu hranu za stanovnike. Termin početka gradnje ovog projekta nije još definisan, ali je procijenjen da počne 2054. godine. Završetak međutim neće biti prije kraja vijeka.

    Po riječima arhitektonskog studija, Nüwa rješava sve ključne probleme života na Marsu, dok u isto vrijeme pruža atraktivnu okolinu koja je bogata arhitekturom i za čiju izgradnju će se koristiti samo lokalni materijali dostupni na planeti.

    Ovaj samoodrživi grad bi mogao postati prijestolnica Marsa, a budući život u svemiru će zasigurno pružiti moćno emotivno iskustvo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,