Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje nas najduže pomračenje Mjeseca u posljednjih 580 godina

Preuzmite sliku

Najduže pomračenje Mjeseca u posljednjih više od 500 godina dogodiće se u ranim jutarnjim satima u petak, 19. novembra, i trajaće nekoliko sati.

Vrhunac djelimičnog pomračenja dogodiće se rano u petak kada će 97 posto Mjeseca biti pomračeno sjenkom Zemlje, prenosi Srna.

Prethodno najduže djelimično pomračenje Mjeseca dogodilo se 2018. godine i trajalo je manje od dva sata.

Pomračenje će biti vidljivo iz svih 50 američkih država, Kanade i Meksika, kao i dijelova Južne Amerike, Polinezije, Australije i Kine, saopštila je NASA.

Mjesec će biti na najdaljoj tački od Zemlje tokom pomračenja, usporavajući svoju orbitu i produžavajući vrijeme potrebno da izađe iz najtamnijeg dijela sjenke ove planete, poznatog kao umbra, pošto će Mjesec, Zemlja i Sunce biti usklađeni.

Opservatorija Holcomb objavila je video-snimak sa detaljima kako će izgledati pomračenje.

Događaj će početi nešto poslije ponoći i za razliku od pomračenja Sunca, nikome neće biti potrebne posebne naočale da bi vidjeli ovaj fenomen.

Kada dođe do pomračenja, Mjesec će poprimiti crvenkastu nijansu, a vidljiv će biti samo komadić stvarnog Mjeseca. Događaj će trajati nekoliko sati, što ga čini najdužim te vrste u posljednjih 580 godina, a sljedeće pomračenje Mjeseca će se desiti u maju 2022. godine, navodi “Ruusia Today”.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,