Utorak, 25. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ne želite da vas Facebook prati? Ovako ih možete zaustaviti

U Facebooku su odlučili uvesti nove postavke privatnosti za korisnike na Androidu kako bi lakše mogli upravljati podacima o lokaciji koje mogu dobiti i čuvati, odnosno lakše ćete moći spriječiti da vas prate.

Facebook o vama ima gomilu podataka, a jedan od njih je i lokacija. Velik problem među korisnicima na Androidu je da su se žalili jer ih je Facebook mogao pratiti čak i kad ne koriste aplikaciju. Razlog tome je bio u načinu na koji Android ima postavke za praćenje lokacije u odnosu na iOS. 

Sada su odlučili uvesti nove postavke privatnosti za korisnike na Androidu kako bi lakše mogli upravljati podacima o lokaciji koje Facebook može dobiti i čuvati. Odnosno vi ćete moći Facebooku zabraniti da vas prati ili da vidi lokaciju samo dok ste aktivni u aplikaciji.

Ako ste prije Facebooku dali da prati vašu lokaciju, takve postavke će i dalje ostati, ali svi će na Androidu dobiti obavijest u aplikaciji s novim kontrolama za praćenje lokacije. Iako na iOS uređajima sve ostaje isto, i oni će dobiti obavijest kako bi ponovno odlučili žele li promijeniti postavke.

Na Androidu

Dosad je u Postavkama lokacije unutar Postavki korisnicima bila dostupna opcija ‘Historija lokacija’ koja se sada mijenja.

Kad uđete u Facebook, kliknite na Postavke i privatnost, a potom na Postavke. Niže na ekranu naći ćete polje Lokacija. Ovdje će se pojaviti nova opcija ‘Background location‘ (lokacija u pozadini) koju možete isključiti, a ona omogućuje praćenje lokacije kad ne koristite aplikaciju. (24sata.hr)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,