Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici razvijaju “tablet” za slijepe (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uređaj sličan tabletu prikazivao bi cijelu stranicu teksta i bio bi puno jeftiniji od sličnih čitača koji prikazuju po red teksta. Razvijaju ga na Sveučilištu Michigan

Čitač Brailleova pisma koji izgleda poput tableta omogućio bi milijunima slijepih i slabovidnih da lakše čitaju tekstove. Upravo na takvom uređaju, kojeg još nazivaju i Kindleom za slijepe, rade naučnici sa Sveučilišta Michigan.

Iako već postoje uređaji koji uživo mogu osvježiti i promijeniti tekst na Brailleovu pismu, oni su često ograničeni količinom teksta koji mogu prikazati, piše Daily Mail.

Sile O’Modhrain i njen tim pak rade na tabletu koji prikazuje cijelu stranicu u Brailleovu pismu, baš kao što bi imali na Kindleu ili sličnim e-čitačima.

Osim cijelih stranica teksta, ovakav će uređaj omogućiti prikaz taktilnih grafika ili slika.

– Zamislite da imate Kindle, koji nije vizualni Kindle, već ima taktilnu površinu koju mogu čitati svi koji koriste Brailleovo pismo – navodi O'Modhrain.

  • citac-tablet-za-slijepe2
  • Dok su slični uređaji prilično skupi, njihov je cilj napraviti čitač koji će biti puno pristupačniji i prenosiviji. Najpovoljniji pristup izradi značio bi da bi tablet mogao stajati manje od 1000 dolara, što je puno manje od nekoliko hiljada koliko stoje uređaji koji ispisuju po liniju teksta, piše Digital Trends.

    Naučnici kažu da je podloga ovog uređaja pneumatski sustav koji koristi zrak ili tekućinu kako bi proizveo tačkice za slova, što je puno povoljnije nego slični sustavi koji koriste elektroniku. Najveći je izazov kontrolisati velik broj sićušnih pumpica koje bi kreirale cijelu stranicu teksta, ali već rade na rješenju koje bi to sve smjestilo u kompaktni uređaj. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,