Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najsmrdljivije voće moglo bi biti rješenje jednog od najvećih tehnoloških problema?

Preuzmite sliku

“Bodljikava” biljka durian nije toliko poznata izvan Azije, vjerovatno zbog toga što miris njenog ploda neki opisuju kao “smrad leševa u truljenju”, dok ga drugi sa uživanjem tamane u velikim količinama, pošto je njegov kompleksan ukus poprilično različit u odnosu na miris.

Uskoro bi, međutim, ova biljka mogla da postane veoma poznata u svijetu, nezavisno od toga ko šta misli o njoj, budući da su naučnici pronašli potencijalno veoma važnu mogućnost njene svakodnevne upotrebe – brzo punjenje baterija naših elektičnih uređaja, a možda čak i automobila sa električnim pogonom, prenosi Telegraf.rs.

Razlog tome je način na koji je priroda “dizajnirala” ovu voćku. Naučnici su otkrili da, kada se biološki otpad nastao od ove biljke ispresuje, on se pretvara u “superkapacitatore” sposobne da uskladište velike količine energije.

Naučnici tvrde da “strukturalna preciznost prirodne biomase sa hijerarhijski raspoređenim porama, koje su nastajale tokom miliona godina biološke evolucije” predstavlja izuzetan resurs za dalju proizvodnju materijala zasnovanih na ugljeniku. Ova biomasa pokriva velike površine zemlje, a dobra provodljivost njenih slojeva omogućava odvijanje elektrohemijskih reakcija (jonske difuzije i protok napona velike gustine), piše Ubergizmo.

Inače, ideja da je priroda ta koja može da nam omogući rješenja za neke od najčešćih savremenih tehnoloških problema nije nova.

Skoro svi smo još u školi imali priliku da izvodimo jednostavnije eksperimente kao što je korištenje običnog krompira umjesto baterije, pa bi ovo rješenje u budućnosti moglo da nam donese izdržljivije i dugotrajnije baterije, koje se brže pune. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje