Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Možete skupo platiti ako ovo radite dok surfate na odmoru

Preuzmite sliku

Pripreme za godišnji počinju, a rijetki svoje putovanje na odmor mogu zamisliti bez interneta. Želite uštediti pa se spajate na javni besplatni Wi-Fi, ali niste ni svjesni koje opasnosti krije naizgled bezbrižno surfanje. Provjerite na što trebate paziti dok koristite besplatni internet u kafićima, na autoputu i stanicama.

Besplatni Wi-Fi, ali pod koju cijenu?

Dosađujete se na aerodromu ili na odmaralištu na autoputu. Odlučili ste se povezati na besplatnu Wi-Fi mrežu kako biste u zadnji trenutak riješili stvari za posao prije nego što isključite sve notifikacije na dvije sedmice. Možda ćete misliti da činite sebi i šefu uslugu, ali ste se upravo izložili bezbrojnim sigurnosnim prijetnjama.

Ako koristite besplatnu Wi-Fi mrežu za plaćanje putem interneta, to bi mogla biti vaša najskuplja greška. Javne bežične mreže su toliko ranjive da čak i vaši tehnološki zaostali roditelji mogu naučiti kako ih hakirati. Možda je to pretjerivanje, ali uistinu naglašava kako je lako probiti „sigurnost“ besplatnih WiFi mreža.

„Čovjek-u-sredini (man-in-the-middle)“, „ometanje (spoofing)“ i „njuškanje (sniffing)“ nazivi su najčešćih vrsta napada na Wi-Fi mreže koje hakeri koriste kako bi ukrali vaše informacije koje su im dostupne kada se spojite na besplatnu mrežu. Šta kradu? Sve.

Mogu vam ukrasti što god požele: vaše lozinke, bankovne podatke, kompletnu historiju razgovora, ali i sve one čudne selfije koje niste stigli izbrisati.

Zabavni park za hakere

Ako mislite da su hakeri veliki genijalci, varate se. Bilo ko s malo predzanja i pristojnim vještinama guglanja može skinuti besplatni softver pomoću kojega može skupiti podatke s nezaštićenih mreža.

To se naziva „njuškanjem“ i cilj tog napada je razotkriti sve što ste radili online – od sadržaja vaših mailova i chat aplikacija, do korisničkih podataka i podataka o kreditnim karticama. Na ovu vrstu napada su posebno ranjive mreže na avionskim letovima pa do dolaska na vašu destinaciju i konačni odmor možete ostati bez novca na računu.

Malo napredniji način hakiranja Wi-Fi mreža su napadi „čovjek u sredini“. Koristeći jednostavne Wi-Fi uređaje, hakeri mogu napraviti lažne mreže s imenima koja zvuče posve legitimno. Kada vidite naziv poput „FREE Hotel Wi-Fi“ nemojte biti brzi s prstima, već razmislite o rizicima ukoliko se zbilja povežete.

Hakerima ne treba mnogo znanja da bi pronašli rupe u internetskim mrežama te tako provukli neki malware koji će im omogućiti da potpuno preuzmu vaš računar, uključujuću vaše podatke, mikrofon i kameru.

Zlatna pravila Wi-Fi sigurnosti
Ako ste se sada malo zamislili i preplašili, smirite se i čitajte dalje. Uz samo malo pažnje i opreza i vi vrlo lako možete nadmudriti hakere. Pročitajte osnovne upute i dobro ih zapamtite.

1.Kao što je često slučaj, apstinencija je najbolji oblik zaštite. Nemojte se povezivati s nesigurnim Wi-Fi mrežama, posebno ako imaju sumnjivo ime.

Ako koristite javni Wi-Fi, držite se pregledavanja, gledanja omiljenih emisija ili reprodukcije muzike. Nemojte koristiti online bankarstvo i ne komunicirajte nikakve osjetljive informacije putem chat aplikacija.

2. Ako posjetite web stranice koje zahtijevaju vaše podatke za prijavu, provjerite jesu li sigurne (adresa bi trebala početi s https: // umjesto http: //).

Ako se nakon prijave preusmjerite na “http: //”, to znači da ste se vratili na nesigurno pregledavanje.

3. Koristite VPN softvere za šifriranje lozinki i sakrivanje vaše online aktivnosti. VPN dodaje neprobojan sloj dekriptiranja na vaše sesije pregledavanja.

4. Isključite dijeljenje datoteka i pisača na računaru. U sistemu Windows obično ćete pronaći ovu postavku na Upravljačkoj ploči pod stavkom “Mreža i internet” i “Centar za dijeljenje mreže”.
Korisnici OS sistema mogu promijeniti ove opcije pod stavkom “Dijeljenje”.

5. Provjerite je li vam uključen vatrozid. (zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,