Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Može predvidjeti smrt”: Naučnici testirali novi model umjetne inteligencije

Preuzmite sliku

Danski naučnici su istrenirali umjetnu inteligenciju na podacima miliona ljudi kako bi mogla što bolje predvidjeti pojedine faze ljudskog života, uključujući i približno vrijeme smrti.

Naime, kreatori “life2veca” su htjeli istražiti obrasce i odnose koje koriste takozvani programi dubokog učenja kako bi predvidjeli širok raspon zdravstvenih ili društvenih životnih događaja.

“Radi se o vrlo općenitom okviru za predviđanje faza ljudskog života. Može donekle predvidjeti sve aspekte za koje je treniran i za koje ima uvid u bazu podataka”, rekao je za AFP fizičar i računarni naučnik Sune Lehmann s Tehničkog fakulteta Danske (DTU).

“Model bi mogao predvidjeti zdravstvene ishode. Dakle, mogao bi predvidjeti plodnost ili pretilost ili hoće li ne ko ili ne oboljeti od raka. Također bi mogao izračunati hoćete li zaraditi puno novca”, dodao je.

 • “Mogli bismo reći da je život jednostavno slijed događaja”

  Spomenuti algoritam koristi sličan proces kao ChatGPT, ali umjesto teksta analizira varijable koje djeluju na život kao što su rođenje, obrazovanje, radni sati sedmično, raspored i slično.

  “Mogli bismo reći da je život jednostavno slijed događaja: rađamo se, idemo kod pedijatra, školujemo se, selimo, ženimo itd”, kazao je Lehmann.

  Nakon što su naučnici predstavili program, na internetu se pojavilo mnoštvo lažnih stranica s novim “kalkulatorom smrti”. Stručnjaci upozoravaju da je softver privatan i za sada nedostupan na internetu, u široj znanstvenoj zajednici ili javnosti. 

 • Kad je riječ o predviđanju smrti, algoritam je u pravu u 78% slučajeva

  Model life2vec je baziran na anonimnim podacima oko šest miliona Danaca koje je prikupila službena agencija Statistics Denmark. Kad je riječ o predviđanju smrti, algoritam je bio u pravu u 78 posto slučajeva; kada je u pitanju predviđanje hoće li se osoba preseliti u drugi grad ili državu, bio je tačan u 73 posto slučajeva.

  “Gledamo ranu smrtnost. Dakle, uzeli smo skupinu između 35 i 65 godina i pokušali predvidjeti, na temelju osmogodišnjeg razdoblja od 2008. do 2016., hoće li osoba umrijeti u sljedeće četiri godine. Model to može učiniti jako dobro, bolje od bilo kojeg drugog programa”, rekao je Lehmann.

 • “I tehnološke firme mogu napraviti ovakve modele, ali ih ne objavljuju. Ne govore o njima”

  Naučnici su fokusiranjem na mlađu/srednju dobnu skupinu mogli provjeriti pouzdanost algoritma.

  “Za sada se radi o istraživačkom projektu. Gledamo što je moguće, a što nije”, rekao je Lehmann.

  Naučnici navode da se radi o sistemu koji je svojevrsna protuteža ulaganjima velikih tehnoloških firmi.

 • “I one mogu napraviti ovakve modele, ali ih ne objavljuju. Ne govore o njima. Rade ih kako bi vam prodali više reklama ili više proizvoda. Zato je važno da imamo ovakvu protutežu kako bismo uistinu shvatili što se sve može sa sličnim podacima”, dodao je.

  Istraživanje naziva Using sequences of life-events to predict human lives objavljeno je u časopisu Nature Computational Science. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje