Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milioni ljudi su instalirali ‘Zoom’ za rad od kuće, ali koliko je on siguran?

Preuzmite sliku

Zoom je aplikacija za video konferencije koja je zabilježila velik porast preuzimanja otkad su karantini uvedeni širom svijeta, milioni  sada koriste ovu aplikaciju za rad i druženje, piše BBC.

Ove sedice je premijer Boris Johnson tweetao je fotografijom kako predsjedava sastankom kabineta putem aplikacije. To je dovelo do pitanja koliko je bio siguran za sastanke vlade, prenosi Tuzlanski.ba.

Zoom je ljutito reagovao, rekavši da će odgovoriti na sva pitanja koja vlada ima. Pažljivo su slijedila izvješća da je Ministarstvo obrane (MO) suspendiralo upotrebu aplikacije, što je on oštro negirao.

Ministarstvo obrane saopštilo je BBC-u da Zoom nikada nije bio korišten za sastanke visoke sigurnosti, već je i dalje alat za razgovore među vladama.

Kasnije je glasnogovornik ureda kabineta prešao na pojašnjenje vladinog stava:

“U trenutnim neviđenim okolnostima vitalna je potreba za učinkovitim kanalima komunikacije. Smjernice Nacionalnog centra za cyber sigurnost pokazuju da nema sigurnosnog razloga da se Zoom ne koristi za razgovore.

“Zoom uzima sigurnost korisnika izuzetno ozbiljno”, rečeno je za BBC.

“Globalno, 2.000 institucija, u rasponu od najvećih svjetskih firmi za finansijske usluge do vodećih telekomunikacijskih pružatelja usluga, vladinih agencija, univerziteta, zdravstvene zaštite i prakse telemedicine, obavile su iscrpne sigurnosne preglede naših korisnika, slojeva mreže i podatkovnih centara s pouzdanjem odabirom Zooma za cjelovito korištenje.”

Da li je Zoom siguran?

Zoom je u prošlosti imao propusta u sigurnosti, uključujući ranjivost koja je omogućila napadaču da ukloni sudionike sa sastanaka, lažiranje korisnika i otmicu dijeljenih zaslona. Drugi je vidio kako su Mac korisnici prisiljeni na pozive bez njihovog znanja.

Sve je to bilo zataškano, ali neki stručnjaci i dalje misle kako firma ima prilično blag stav prema sigurnosti.

“Zoom ima drugačiju historiju, u sigurnosnim okvirima, s nizom slučajeva gdje se moralo zapitati da li to stvarno dobiva kad je u pitanju privatnost i sigurnost korisnika”, rekao je internets konsultant Graham Cluley.

  • Ne postoje dokazi da Zoom ima problema sa svojim najnovijim verzijama, ali u ovim se ludim vremenima čini razumnim samo koristiti sisteme koji su isprobani i testirani.

    Kako je nastao Zoom?

    Kada je prošle godine debitovao na berzi, već je iznosio 15 milijardi dolara , a sada je porastao na 38,5 milijardi dolara. Nastao je 2011. godine kada je kineski softverski inženjer Eric Yuan, koji je u dobi emigrirao iz Kine u Silicijsku dolinu sa 27 godina, Zoom je tiho nadmašio rivale kao što su Skype i Microsoft Teamsa, dijelom i zbog nekih prilično jednostavnih značajki, uključujući prilagodljive pozadine.

  • Besplatan je za upotrebu od strane svakoga, ali osnovni paket sadrži ograničenje od 40 minuta za sastanke za više od tri polaznika, što je tek ukinuto za škole u Velikoj Britaniji, Kanadi i Njemačkoj kako bi učitelji mogli koristiti duže časove tokom kućne škole sa svojim učenicima. Preuzet je više od 50 miliona puta u samoj Googleovoj trgovini aplikacija, jer globalni karantin šalje ljude u očajnoj potrazi za digitalnim načinima da ostanu u kontaktu s radnim kolegama, prijateljima i porodicom. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje