Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Microsoft: Chrome je poguban za bateriju svakog laptopa (VIDEO)

Preuzmite sliku

Microsoft je objavio video u kojem su testirali reakciju laptopa na četiri različita web browsera

Test je, tvrde na YouTube kanalu MicrosoftEdge u potpunosti objektivan i trebao bi poslužiti kao uvid korisnicima u to koji je web browser najbolji za korištenje na laptopima.

Dakle, na četiri Microsoft Surface Book laptopa potpuno iste konfiguracije i baterije napunjene do maksimalnog kapaciteta pustio streaming HD video materijala na četiri različita web browsera – Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge. I do sada je Microsoft uporno tvrdio kako je Edge savršen izbor za laptope, jer baterija s njim traje od 36 do 53 posto duže u odnosu na trajanje kada se koristi neki drugi web browser. Uz to, mnogi su korisnici ubijeđeni da je Google Chrome zaista “gladan baterije” i zapravo troši najviše resursa, a ovaj video bi to trebao samo potvrditi.

Baterija na laptopu koji je “vrtio” video na Chromeu iscurila je za 4 sata, 19 minuta i 50 sekundi. Firefox je trajao 5 sati, 9 minuta i 30 sekundi, Opera je izdržala solidnih 6 sati, 18 minuta i 33 sekunde, dok je Edge apsolutni pobjednik jer je izdržao čak 7 sati, 22 minute i 7 sekundi! Dakle, u ovom testu Edge je trajao čak 70% duže u odnosu na Chrome, 43% u odnosu na Firefox i 17% u odnosu na Operu, čime je Microsoft dokazao da je njihov novi web browser savršen izbor za laptope.

Naravno, mnogi korisnici su skeptični vezano uz objektivnost testa i uvjereni su kako je sve prilagođeno baš Edgeu, od činjenice da je test odrađen na Microsoftovom laptopu, dok neki idu toliko daleko i optužuju Microsoft da je cijela priča lažna, prenapuhana i usmjerena prema Chromeu… Nezavisno o ovom testu, Google Chrome je trenutno najpopularniji web pregledač na svijetu, a hoće li ovaj test naštetiti njegovoj popularnosti teško je reći. (nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje