Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Huawei najavljuje vlastiti operativni sistem

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei mogao bi predstaviti vlastiti operativni sistem najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije, prenosi Hina.

Huaweiju je onemogućeno korištenje Googlovog operativnog sistema Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošle sedmice stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Jučer je izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge ‘pametne’ uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Huaweijev sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni a najkasnije u proljeće iduće godine, izjavio je Yu za kineski list Phenix iFeng Tech.

Yu je već u martu za njemački dnevnik Die Welt izjavio da će Huawei razviti vlastiti operativni sistem u slučaju da američkim tehnološkim kompanijama bude zabranjena isporuka operativnih sistema. To je rezervni plan i Huawei je skloniji sistemima koje su su razvili Google i Microsoft, dodao je.

Posljednjih sedmica intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,