Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hakeri nastavljaju s virtuelnim ratom: Na udaru Anonymousa našao se i Gazprom

Preuzmite sliku

Objavljeni su brojni mailovi kompanije koju su zajednički pokrenuli Gazprom i Linde, a koja je specijalizirana za dizajn i projektiranje postrojenja za preradu plina i nafte.

Od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, sukobu su se priključili i hakeri iz kolektiva Anonymous. Naravno, njihova borba ne uključuje pravo oružje, već “ratuju” s onim čime najbolje znaju – tipkovnicama. Nedavno su tako uputili poruku Putinu i ruskoj vojsci kojima su, u svom stilu, poručili – ovo nije prijetnja, ovo je obećanje. Mi ne opraštamo, mi ne zaboravljamo. Dolazimo po vas. Očekujte nas.

Anonymousi

Tako su npr. hakirali brojne kamere u Rusiji pa su ljudi širom svijeta mogli pratiti uživo što se događa na ulicama ruskih gradova, u kompanijama ili restoranima, napali su moskovski saobraćajni sistem, banke pa čak i printere. Također, objavili su i brojne podatke i mailove ruske pravoslavne crkve.

Putem profila na Twitteru Anonymous TV danas su se pohvalili s novom žrtvom svojih napada te se na udaru našla ruska kompanija Gazprom Linde Engineering. Hakeri su se dokopali čak 728 GB podataka te su objavili 768 hiljada mailova ove kompanije specijalizovane za dizajn i projektovanje postrojenja za preradu plina i nafte.

Kompanija je nastala saradnjom Gazproma i Lindea, a među njenim najpoznatijim klijentima nalaze se Gazprom, Gazprom Invest, Gazprom Neft, Linde, Novatek, Tatneft, China National Chemical Engineering, Sojitz i RusChemAlliance, objavili su Anonymousi na Twitteru. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,