Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Google predstavio aplikaciju za razgovor baziranu na umjetnoj inteligenciji

Preuzmite sliku

Google je javnosti predstavio aplikaciju za razgovor, baziranu na umjetnoj inteligenciji a tehnologiju planira koristiti i u tražilici, najavljujući konkurenciju Microsoftovim naznačenim planovima za Bing, javlja dpa.

Bard će javnosti biti dostupan kroz nekoliko sedmica, istaknula je kompanija.

“Umjetna inteligencija “uskoro” će biti integrirana i u tražilicu i u pisanom obliku odgovarati na upite o pretraživanju, uz poveznice relevantnih internet stranica, slika i videozapisa”, izvijestio je Google.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai rekao je da će alat Googleu omogućiti da u odgovorima na pitanja izađe iz okvira osnovnih činjeničnih informacija.

Odgovor na ChatGPT

“Bot će biti odvažan i odgovoran”, naglasio je Pichai, ne preciziravši kako kompanija namjerava spriječiti njegovu potencijalnu proizvodnju štetnog ili uvredljivog sadržaja.

Googleov Bard odgovor je na uspjeh ChatGPT-a koji je razvio OpenAI, uz milijarde dolara Microsoftove podrške. Naveliko se špekulira da bi ChatGPT uskoro mogao biti integriran s Microsoftovom tražilicom Bing.

Neki korisnici Binga objavili su da su prošle sedmice na tražilici uočili novi dodatak nalik na chatbot.

Samo nekoliko minuta nakon što je Google predstavio Bard, Microsoft je najavio konferenciju za novinare, napominje agencija dpa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje