Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Google investira 690 miliona dolara u zeleni data centar u Danskoj

Preuzmite sliku

Googleov Alphabet će uložiti 4,5 milijarde DKK (690 miliona dolara) u izgradnju novog data centra u Fredericiji, Danska, saopštilo je njihovo odjeljenje u ovoj skandinavskoj zemlji.

Google je također odlučio da aktivno nastavi sa novim zelenim investicijama u Danskoj i ulaže u niz projekata u okviru vetroenergetike i solarne energije na kopnu i na moru, ali nisu pominjali imena poslovnih partnera.

Danska je dom velikog energo sektora vetroelektrana, uključujući proizvođača turbina Vestas Wind Sistems i firmu za razvoj vetroparkova Orsted.

Google je u septembru rekao da je potpisao ugovor od 10 godina za kupovinu obnovljive energije iz tri nove vetroelektrane koja se grade u Finskoj i koje će moći da napajaju jedan od njihovih data centara.

Novi centar za prenos podataka u Fredericiji će zapošljavati 150 do 200 zaposlenih, kada bude završen 2021. godine, sudeći po planovima.

Pored Fredericije, prošle godine Google je kupio još jedno parče zemlje u Danskoj, u mjestu Aabenraa, pored planiranog Apple data centra. Facebook je takođe planirao data centar u Danskoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,