Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Finska: Nokia razvila automatski sistem kontrole oboljelih od Covida-19

Preuzmite sliku

Finski tehnološki gigant “Nokia” razvio je automatski sistem koji pomoću toplotne kamere i video-analize u realnom vremenu utvrđuje da li osoba ima simptome covida 19 i da li nosi masku, što je dio napora da se zaštite radnici pri povratku na posao.

Finska kompanija koristila je dva mjeseca ovaj sistem u svom postrojenju u Chennai u Indiji i nadgledala je više od 200.000 radnika.

Postrojenje koje je zatvoreno u skladu sa indijskim regulativama u vezi sa pandemijom virusa korona ima više od 1.000 zaposlenih.

Direktor ogranka “Nokie” za Analitiku i internet tehnologiju Amit Shah rekao je da sistem detektuje da li osoba ima visoku temperaturu i da li nosi masku i o tome obavještava operativni centar.

Sistem ima i podešavanja za očuvanje privatnosti pri čemu se lice zamagli u skladu sa lokalnim regulativama i može biti postavljen na više različitih lokacija, a nadzor se vrši iz centralne ustanove bez potrebe da čovjek stoji na svakom kontrolnom punktu.

“Postrojenja `Nokie` i drugi centri će uskoro preuzeti ovaj sistem”, naglasio je Shah, navodeći da su razgovori “daleko odmakli” o tome da se sistem koristi u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Aziji, te u raznim sektorima poput škola i državnih zgrada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,