Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dokaz drevnog života: NASA na Marsu pronašla organsku tvar (FOTO)

Preuzmite sliku

NASA's Curiosity rover je pronašao organsku tvar na Marsu. Riječ je o otkriću koje bi moglao dokazati da je na Marsu već postojao život. Molekule predstavljaju intrigantnu mogućnost da je Mars daleko življi nego što smo to do sada mislili.

Iako otkriće ne rasvjetljuje je li Mars nekoć bio dom vanzemaljcima, ovo otkriće može biti dokaz drevnog života, prenosi Independnt.

Dva istraživanja otkrivaju nove detalje o tome kako metan postoji na planeti, što bi nam moglo pomoći da shvatimo bogatu geologiju našeg ‘velikog’ komšije.

 • Jedan tim je napravio značajan napredak u našim pokušajima da shvatimo drevnu organsku materiju na Marsu. Ona bi nam mogla pomoći da shvatimo je li svijet nekad bio naseljen i šta mu se dogodilo u milijardama godina nakon toga.

  Naučnici su odavno zbunjeni zbog otkrića značajnih količina metana na Marsu. Na Zemlji većinu metana proizvode biološki izvori, što dovodi do nade da je i na Crvenom planetu postojao život.

 • Novi podaci ukazuju na to da je metan pohranjen ispod površine planeta. Sezonske promjene dovode do toga da metan izlazi i na površinu.

  Drugi objavljeni rad pokazuje da su organske molekule pronađene u drevnoj stijeni na Marsu. Rover Curiosity je uzeo nove uzorke i zagrijao ih tako da bi se mogle analizirati molekule koje su puštene. Podaci pokazuju da postoji određena tvar koja je slična tvari iz organski bogatih stijena na Zemlji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,