Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čudo kineske tehnologije: “Prošetala” zgrada osnovne škole

Preuzmite sliku

Stanovnici Šangaja, koji su se u oktobru našli u četvrti Huangpu, mogli su primjetiti neobičan prizor – “šetajuću” zgradu, navodi CNN.

Zgrada jedne osnovne škole, petospratnica izgrađena prije 85 godina, podignuta je sa zemlje i preseljena upotrebom nove tehnologije – “mašine za hodanje.”

To je urađeno kao dio inicijative grada da sačuva svoje historijske građevine. Glavni tehnički nadzornik projekta, Lan Wuji, objasnio je da su inženjeri ispod zgrade pričvrstili gotovo 200 mobilnih nosača koji djeluju kao robotske noge.

Ove “noge” su podjeljene u dvije grupe koje djeluju tako što se dižu i spuštaju imitirajući hod čovjeka, a senzori kontrolišu kako se zgrada kreće, rekao je Lan, čija je kompanija Shanghai Evolution Shift razvila ovu tehnologiju 2018. godine.

“To je kao da dajete građevini štake tako da bi mogla ustati i onda hodati,” dodao je on.

Prema izjavi vlade Huangpu distrikta, osnovna školu Lagena sagradio je 1935. godine opštinski odbor bivše francuske koncesije u Šangaju. Premještena je kako bi se sagradio prostor za novi komercijalni i kancelarijski kompleks, koji će biti završen do 2023. godine, prenosi CNN.

Radnici su prvo morali kopati oko zgrade kako bi instalirali 198 mobilnih nosača u prostore ispod, objasnio je Lan. Nakon što su stubovi zgrade postavljeni, robotske “noge” su ispružene prema gore, podižući zgradu prije kretanja naprijed.

Tokom 18 dana zgrada je rotirana za 21 stepen i pomaknuta je 62 metra na novu lokaciju.

Preseljenje je završeno 15. oktobra, a planirano je da se stara zgrada škole pretvori u centar za zaštitu baštine i kulturno obrazovanje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje