Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Australska firma pravi okruglice od mesa davno izumrlog mamuta

Preuzmite sliku

Popularno

Firma za laboratorijski uzgoj mesa stvorila je mesnu okruglicu od mamuta, ‘oživljavajući’ meso davno izumrle životinje

U naučnom muzeju u Nizozemskoj u utorak je predstavljena mesna okruglica od mesa mamuta uzgojenog u laboratoriju, prenosi 24sata.hr.

Australska startup firma ‘Vow’ je napravila mesnu okruglicu pomoću genetskih informacija davno izumrlog mamuta, rekli su istraživači firme na medijskom događaju u utorak. Neke rupe u genetskom nizu popunjene su pomoću podataka mamutovog najbližeg živućeg srodnika: afričkog slona.

 • Proces proizvodnje uzgojenog mesa obično započinje stanicama uzetim iz žive životinje. Te su stanice uronjene u hranjive tvari i uzgojene u laboratoriju, javlja CBS news.

  – U ovom slučaju, geni mamuta umetnuti su u ovčju ćeliju- rekao je James Ryall, naučnik.

  Gen mamuta je tada bio prekomjerno izražen pa bi u konačnom proizvodu bio zastupljeniji od ovčjeg.

  – Niko nije probao meso mamuta – otkrio je osnivač Vowa Tim Noakesmith.

  – I to ne znači da ga ne možete jesti, ali budući da je ovaj protein doslovno star 4000 godina, nismo ga vidjeli jako, jako dugo – rekao je Noakesmith.

  – To znači da bismo ga željeli podvrgnuti ozbiljnom rigoroznom testiranju, kao što radimo sa svakim proizvodom koji želimo izbaciti na tržište. I u tu svrhu htjeli smo ga brže predstaviti svijetu, a ne nužno odmah izbaciti na tržište – dodaje.

  ‘Može biti uzbudljivije, imati bolje profile okusa, nutritivne vrijednosti…’

  – Iako Vow ne jamči za sigurnost mesa mamuta, startup je odabrao meso izumrle životinje kako bi potaknuo ljude na razgovor – rekao je Noakesmith.

  – Jer s novom tehnologijom to znači da hrana koju možemo imati ne mora kopirati ono što smo imali prije – rekao je Noakesmith.

  – Može biti uzbudljivije, može imati bolje profile okusa, bolje profile nutritivne vrijednosti. I tako smo htjeli stvoriti nešto što je potpuno drugačije od svega što sada možete dobiti – govori.

  Vow je jedna od niza firmi koje proizvode meso uzgojeno u laboratoriju. U SAD-u, Uprava za hranu i lijekove prošle je sedmice odobrila “materijal uzgojenih pilećih ćelija” firme GOOD Meat kao siguran za ljudsku prehranu. U novembru je dao odobrenje za laboratorijski uzgojenu piletinu koju proizvodi Upside Foods.

  Zagovornici laboratorijski uzgojenog mesa kažu da ono može pomoći u smanjenju emisije metana i borbi protiv klimatskih promjena. Kultivirano meso je u razvoju godinama. Prvi svjetski hamburger uzgojen u laboratoriju pojeden je 2013. Prvi pileći nuggets na bazi ćelija odobreni su u Singapuru u decembru 2020.

 • Preko 75 tvrtki radi na razvoju mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriju

  U izvješću iz 2022. godine o budućnosti sigurnosti hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda primijetila je da postoji porast potražnje potrošača za prehrambenim proizvodima životinjskog porijekla.

  – Intenziviranje životinjske proizvodnje može biti u suprotnosti s ciljevima održivosti, što rezultira kompromisima u različitim aspektima okoliša, sigurnosti hrane i dobrobiti životinja – navodi se u izvješću.

  – Nova tehnologija predstavlja potencijalnu alternativu: proizvodnja kopnenih i vodenih životinja bez potrebe za velikim uzgojem i klanjem – piše.

  Više od 75 firmi diljem svijeta radi na razvoju mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriju od novembra 2021., prema FAO-u. Singapur je jedina zemlja koja je odobrila prodaju uzgojenog mesa.

  U SAD-u, firme koje su odobrile FDA trebaju odobrenje američkog Ministarstva poljoprivrede prije nego što mogu prodavati svoje proizvode. USDA nije podijelila nikakav raspored o tome kada bi laboratorijski uzgojeni mesni proizvodi mogli biti odobreni za prodaju u SAD-u. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,