Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Apple poslao važno upozorenje svojim korisnicima

Preuzmite sliku

Vlasnici iPhonea u 92 zemlje primili su hitna sigurnosna upozorenja ove sedmice.

Apple je svoje korisnike upozorio da bi mogli biti na meti špijunskog plaćeničkog softvera. “Ovaj napad je vjerojatno usmjeren upravo na vas zbog toga ko ste ili šta radite”, navodi se u upozorenju koje prenosi CNET.

Ovakvi napadi plaćenika, u usporedbi s kibernetičkim kriminalom ili potrošačkim zlonamjernim softverom, ističu se svojom rijetkošću i složenošću. Naime, ovi napadi fokusiraju mali broj ljudi i mogu koštati milione dolara.

Ako je vaš uređaj ugrožen ciljanim napadom, napadač bi mogao daljinski pristupiti vašim osjetljivim podacima, komunikacijama ili čak kameri i mikrofonu”, navodi se u upozorenju koje je Apple poslao korisnicima.

Na stranici za pomoć objavljenoj u srijedu, kompanija je ponudila savjete o tome šta učiniti ako primite obavijest o prijetnji. Iz kompanije poručuju da bi trebalo angažirati stručnu pomoć te sugeriraju da korisnici kontaktiraju Digital Security Helpline 24.

Kompanija je također spomenula Pegasus, sofisticirani špijunski softver koji je razvila izraelska grupa NSO, kada je obavještavala ljude o najnovijem napadu.

Apple je u decembru 2021. podnio tužbu protiv NSO grupe jer je smatra odgovornom za nadzor i ciljanje Appleovih korisnika uz pomoć Pegasusa. Od 2016. cyberwatchdogi su otkrili nekoliko slučajeva Pegasusa koji su koristili različiti subjekti za praćenje novinara, advokata, političkih disidenata i aktivista za ljudska prava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,