Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apple i Samsung ‘ubijaju’ SIM karticu: Stiže napredni e-SIM

Preuzmite sliku

Elektronički SIM korisnicima će dodatno olakšati promjene operatora jer zamjena kartica više neće biti potrebna. Prvi uređaji s e-SIM-om mogli bi se pojaviti 2016.

SIM kartice već su dva desetljeća dio svakog mobilnog telefona bez kojeg on ne može ostvariti “kontakt” s odabranim operatorom. No, i njima bi uskoro mogao doći kraj jer Apple i Samsung žele ih zamijeniti nečim puno modernijim.

Te dvije kompanije u pregovorima su s organizacijom GSMA , a želja im je zamijeniti zastarjele SIM kartice standardom pod imenom e-SIM. Elektronički SIM korisnicima će dodatno olakšati promjene operatora jer zamjena kartica više neće biti potrebna, piše Daily Mail.
e-SIM bit će ugrađen u smartphone ili tablete što znači da tradicionalnog SIM utora na uređajima više neće biti.

Očekuje se da će veliki operatori poput AT&T-a, T-Mobilea, Vodafonea, Orangea i Telefonice brzo prihvatiti novi standard no ne treba očekivati da će nova generacija SIM kartica odmah na početku biti dostupna u cijelom svijetu.

Cijeli projekt u završnoj je fazi, a prvi uređaji e-SIM-om stići će na tržište već tijekom iduće godine.

Prve SIM kartice, inače, proizvela je njemačka kompanija Giesecke & Devrient 1991. godine. Isporučili su ih finskom mobilnom operatoru Radiolinija. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,