Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zasladite vikend “flafastim” palačinkama: Priprema je jednostavnija nego što mislite

Preuzmite sliku

Popularno

Palačinke su baš uvijek dobra ideja, a ako hoćete napraviti mali odmak od onih klasičnih, isprobajte recept za “flafaste” palačinke.

Njih je podijelila Anamarija Habuš s bloga Mrvice sa stola u čijim slatkim i slanim receptima rado uživamo. Ovakve palačinke mogu biti slatki doručak ili ukusan desert nakon ručka.

U slast!

Sastojci:

– 4 bjelanjka

– 2 žumanjka

– 50 g šećera

– 1 vanilin šećer

– 100 g glatkog brašna

– 120 ml mlijeka

– 1 prašak za pecivo

– 1 žličica ekstrakta vanilije

– prstohvat soli

– maslac

  • Priprema:

    Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

    Od bjelanjaka i prstohvata soli umiksajte čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, brašno, prasak za pecivo, ekstrakt vanilije i mlijeko i kratko miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

    Zatim špatulom u tu smjesu umiješajte bjelanjke.

    Kalupe namažite maslacem iznutra (ako nemate odgovarajuće kalupe može poslužiti i cista konzerva ili jednostavno od aluminijske folije napravite oblik kruga), a uljem premažite tavu.

    Kalupe stavite u tavu, napunite ih do 2/3 i odmah poklopite. Na taj način će se palačinke vise kuhati nego pržiti i brzo će narasti.

    Pecite ih na laganoj vatri cca 5 min sa svake strane. (diva.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,