Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za sve ljubitelje baklave, recept za savijaču sa grizom i orasima

Preuzmite sliku

Ova savijača je posvećena svim ljubiteljima baklava. Zbog fila od griza je manje slatka od baklave.

Sočna je i jako jednostavna za pripremiti.

Sastojci za 3 savijače:

Mjera je jedna čaša od 250 g (nprj. od jogurta)

1 pak jufki (500 g = 12 listova)

Fil od griza:

3 jaja

2 čaše šećera

1 čaša jogurta

1 prašak za pecivo

5 kašika griza

2 čaše ulja

Fil od oraha:

350 g mljevenih oraha

150 ml mlijeka

Agda:

4 čaše šećera

5 čaša vode

Priprema: 

Agda

Prvo pripremite agdu. Sipajte vodu i šećer u jednu šerpu. Kada mješavina šećera i vode prokuha, smanjite vatru na pola i kuhajte još najmanje pola sata kako bi se voda smanjila za jednu trećinu i agda se zgusnula.

Fil od griza

Sve sastojke navedene u receptu dodajte upravo tim redoslijedom u jednu zdjelu i prije dodavanja slijedećeg sastojka uvijek 1-2 min miješajte sa metlicom za snijeg da se sastojci sjedine. Posebno ulje ne dodajete odmah nego polako i miješajući.

Fil od oraha

Vrelim mlijekom prelijte mljevene orahe, promiješajte masu i podijelite na 3 djela kako biste za svaku savijaču imali istu količinu oraha.

Filovanje i savijanje

Zagrijte rernu na 180 stepeni (gornji i donji grijači). Jufke oprezno izvadite iz pakovanja i rasporedite po 4 lista jufke za svaku savijaču.

Na svaki od 4 lista stavite po 4-5 kašika fila sa kojim ih premažete. Bitno je da vam je prvi list jufke koji filujete najljepši i bez rupica.

Na 4. list na kraći dio pravougaonika stavite trećinu fila od oraha i prstima ga malo pritisnete. Zatim savijaču čvrsto zarolajte i stavite u pomašćen pleh od rerne.

Isti postupak ponavljate i kod preostalih 8 listova (2 savijače). Savijače premažite otopljenim puterom i stavite da se peku otprilike 35-45 min dok ne dobiju zlatno žutu boju.

Savijače izvadite iz rerne (vrele) i prelijte ih sa također vrelom agdom. Pripazite da vam agda dođe u svaki ćošak savijače kako bi je što bolje upila.

Ako vam se i učini da ste stavili više agde, ostavite savijače prvo da stanu pola sata i vidjet ćete da će veliki dio agde upiti. Kad se dobro ohlade, spremne su za serviranje.

Savjet

Savijača je idealna za zamrzavanje. Jednostavno je izrežete na komade od 3-4 cm debljine i stavite u posudu za zamrzivač.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,