Ova savijača je posvećena svim ljubiteljima baklava. Zbog fila od griza je manje slatka od baklave.
Sočna je i jako jednostavna za pripremiti.
Sastojci za 3 savijače:
Mjera je jedna čaša od 250 g (nprj. od jogurta)
1 pak jufki (500 g = 12 listova)
Fil od griza:
3 jaja
2 čaše šećera
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
5 kašika griza
2 čaše ulja
Fil od oraha:
350 g mljevenih oraha
150 ml mlijeka
Agda:
4 čaše šećera
5 čaša vode
Priprema:
Agda
Prvo pripremite agdu. Sipajte vodu i šećer u jednu šerpu. Kada mješavina šećera i vode prokuha, smanjite vatru na pola i kuhajte još najmanje pola sata kako bi se voda smanjila za jednu trećinu i agda se zgusnula.
Fil od griza
Sve sastojke navedene u receptu dodajte upravo tim redoslijedom u jednu zdjelu i prije dodavanja slijedećeg sastojka uvijek 1-2 min miješajte sa metlicom za snijeg da se sastojci sjedine. Posebno ulje ne dodajete odmah nego polako i miješajući.
Fil od oraha
Vrelim mlijekom prelijte mljevene orahe, promiješajte masu i podijelite na 3 djela kako biste za svaku savijaču imali istu količinu oraha.
Filovanje i savijanje
Zagrijte rernu na 180 stepeni (gornji i donji grijači). Jufke oprezno izvadite iz pakovanja i rasporedite po 4 lista jufke za svaku savijaču.
Na svaki od 4 lista stavite po 4-5 kašika fila sa kojim ih premažete. Bitno je da vam je prvi list jufke koji filujete najljepši i bez rupica.
Na 4. list na kraći dio pravougaonika stavite trećinu fila od oraha i prstima ga malo pritisnete. Zatim savijaču čvrsto zarolajte i stavite u pomašćen pleh od rerne.
Isti postupak ponavljate i kod preostalih 8 listova (2 savijače). Savijače premažite otopljenim puterom i stavite da se peku otprilike 35-45 min dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Savijače izvadite iz rerne (vrele) i prelijte ih sa također vrelom agdom. Pripazite da vam agda dođe u svaki ćošak savijače kako bi je što bolje upila.
Ako vam se i učini da ste stavili više agde, ostavite savijače prvo da stanu pola sata i vidjet ćete da će veliki dio agde upiti. Kad se dobro ohlade, spremne su za serviranje.
Savjet
Savijača je idealna za zamrzavanje. Jednostavno je izrežete na komade od 3-4 cm debljine i stavite u posudu za zamrzivač.