Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vikend poslastica: Jednostavan recept za čokoladnu tortu

Preuzmite sliku

Popularno

Vikendom se možete počastiti – čokoladnom tortom.

Uživajte u savršenoj harmoniji čokolade i mekoće neodoljive poslastice.

Sa sočnim korama, bogatim filom od tamne čokolade i sjajnom glazurom, ovaj slatkiš će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje čokolade.

Sastojci

Za koru:

2 šolje brašna

3/4 šolje šećera

3/4 šolje kakao praha

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

Prstohvat soli

2 jaja

1 šolja mlijeka

1/2 šolje biljnog ulja

2 kašičice vanilin šećera

1 šolja ključale vode

Za fil:

200 g tamne čokolade

1 šolja slatke pavlake

Za glazuru:

150 g tamne čokolade

1/2 šolje slatke pavlake

Priprema

Priprema kore:

Umutiti jaja sa šećerom, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.

Dodati ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.

U posebnoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Postepeno dodavati suhe sastojke u smjesu sa jajima, uz postepeno dodavanje mlijeka.

Na kraju, umiješati ključalu vodu. Smjesa će biti prilično rijetka, ali to je normalno.

Smjesu izliti u dva okrugla kalupae za tortu, prečnika 23 cm, koje ste prethodno namazali i posuli brašnom.

Peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kore ne izađe čista.

Ostaviti kore da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa.

Priprema fila:

Otopiti tamnu čokoladu na pari.

U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.

Postepeno dodavati otopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.

Fil nanijeti na ohlađene kore.

Priprema glazure:

Otopiti tamnu čokoladu na pari.

Dodati slatku pavlaku i miješati dok se sve ne sjedini.

Preliti glazurom tortu i ostaviti da se stegne.

Ohlađenu tortu poslužite i uživajte u sočnom i čokoladnom ukusu!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje