Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska pizza s mljevenim mesom: Za današnji ručak pripremite lahmacun

Preuzmite sliku

Popularno

Lahmadžun, takođe poznat kao turska pizza je začinjeno tursko jelo od mješavine govedine i namaza na tankoj kori.

Tradicionalno se jede uz salatu i crvene ljute papričice.

Evo kako da napravite tursku pizzu i uživate u ovom pikantnom jelu:

Sastojci potrebni za koru:

5 šoljica bijelog brašna

1 ½ šolje mlijeka (ili vode, ali ako koristite mlijeko, kora će dobiti lijepu zlatnu boju)

¼ šolje ulja

3 kašike soli

1 kašika šećera

10 g kvasca

Za začinjenu govedinu:

450g mljevene govedine

1 crvena paprika

zeleni biber

2 paradajza

1 velika glavica crnog luka

1 kašika paradajza

1 ½ kašika kumina

1 ½ kašika bibera

3 kašike soli

sjeckani peršun

⅕ šolje maslinovog ulja

Priprema:

Da pripremite koru, stavite sve sastojke u činiju i izmiješajte. Mijesite tijesto 5 minuta, a zatim ostavite da odstoji 2 sata.

Stavite papriku, paradajz, luk i peršun u blender. Kada dobijete jedinstvenu mješavinu, dodajte meso zajedno sa paradajz pireom i začinima i napravite lijepu mješavinu.

Od odstajalog tijesta napravite loptice koje su nešto veće od ping-pong loptice. Pospite ih sa malo brašna po površini i od svake loptice oklagijom razvucite koru. Kašikom nanijeti smjesu od mesa, a zatim stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite 5 do 10 minuta.

Kada je Lahmacun gotov, naprskajte ga sokom od limuna i dodajte zelenu salatu. Ako želite, savijete ga u rolnu i uživajte u eksploziji ukusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,