Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turšija bez kuhanja: Brza i ukusna zimnica

Preuzmite sliku

Popularno

Vrijeme je za zimnicu! Vjerovale ili ne, ova turšija bez kuhanja oduzeće vam tek pola sata. Više će vam trebati da priprimite tegle!

Evo kako se sprema hladna turšija

Najveći bonus ovog recepta? Ne morate ga koristiti samo za turšiju. On je pogodan za konzerviranje svog povrća: od mrkve i ljutih papričica, do kupusa.

Zašto je hladna turšija zdrava?

Ovaj način konzerviranja povrća, koji su praktikovale još i naše prabake, je itekako važan za naše zdravlje. Ne samo da čuva bogatstvo vitamina, minerala i nutritijenata iz svog povrća koje upotrebite, već kada ga ukiselite na ovaj način ona obiluje laktobacilima, enzimima i vitaminima. A šta oni svi rade? Poboljšavaju nam probavu, pomažu rad i zdravlje naših crIJeva i pritom nam podižu imuni sistem.

Kako izabrati povrće za turšiju?

U turšiju se najčešće stavljaju krastavčići, zeleni paradajz, mrkva, paprike, karfiol, paradajz i crni luk.

Najvažnije je da povrće bude svježe i zdravo, kako vam se turšija ne bi pokvarila. Dovoljno je da jedan paradajz ili kiseli krastavčić malo bude kvarljiv i cijeli vaš trud će pasti u vodu. Dakle, zlatno pravilo da bi zimnica uspjela jeste da ne kupujete na džakove ili kutije, već da birate svaki komad.

Savjeti da turšija sigurno bude dobra

Osim što povrće mora biti zdravo, ono mora biti i dobro oprano. Dakle, jutro prije stavljanja turšije, potopite ga u vodu i dobro operite. Neki čak savjetuju da odrstranite sjemenke iz paprika, srce iz karfiola i paradajza, ali ovo nije obavezno ukoliko ste sigurne da je povrće zdravo. Svaka mekša ili sumnjiva povrća mora biti odbačena. Posuđe mora biti besprijekorno čisto. Bez obzira na to da li turšiju stavljate u velike staklene tegle ili ćete koristiti bure za turšiju, jako je važno da posuđe bude zaista čisto. Svaka prljavština može da poremeti proces fermentacije i da vam se zbog toga turšija pokvari.

Kako je pripremiti?

Zlatno pravilo kod stavljanja turšije je da vam za jedan kilogram povrća, treba oko jednog litra tečnosti. Jednostavnije: na svakih 7 kilograma povrća, pripremite jednu količinu tečnosti za turšiju.

Recept br 1 – za one koji vole zaista kiselu turšiju

5 litara vode

1,5 litra sirćeta

7 kašika šećera

7 kašika soli

1 konzervans

lorber i biber u zrnu po ukusu

Recept br 2 –  za one koji vole slatkastu i manje kiselu turšiju

4 litre  vode

1 litra sirćeta

300 grama šećera

150 grama soli

1 vinobran

začini po ukusu

@recepti_uradi_sama Zimu ne čekamo bez TURŠIJE 😋 SASTOJCI 5 kg povrća po izboru (ja sam stavila šargarepu, papriku, karfiol, zeleni paradajz, crni luk i krastavac) 5 l vode 1 l sirćeta 9% 5 kašika soli 13 kašika šećera 1 kesica vinobrana (10 gr) – Ukoliko pasterizujete u teglama onda vam vinobran nije potreban Opciono za lepši ukus: 2 kašike bibera u zrnu 1 kašika slačice malo lovorovog lišća 2 čena belog luka #tiršija #zimnica #recepti #srbija #balkanrecipes #povrće ♬ Lily – Alan Walker & K-391 & Emelie Hollow

Priprema:

Izabrano povrće dobro oprati, probrati i očistiti povrće, a potom ga osušiti i pripremiti posudu. Ako koristite tegle sterilišite ih u rerni i poredati povrće u posude. Nakon svakog reda povrća ubaciti list ili dva lorbera i par zrna bibera u zavisnosti od vašeg ukusa.

U velikoj čistoj posudi pomiješati vodu i ostale sastojke. Miješati dok se konzervans ili vinobran ne razgrade

Naliti povrće. Voda mora da prekrije povrće kako se ono ne bi kvarilo

Poklopiti povrće

Čekati 40 dana nakon stavljanja kako bi se povrće ukiselilo, a vinobran i konzervans razgradili
Bonus savjet: Kako se sterilištu tegle u rerni?

Ako to do sada niste radile, znajte da je krajnje jednostavno! Nakon što dobro operete tegle i skinete sa njih naljepnice, poredajte ih na ravno tepsiju obloženu pak papirom. Tegle treba da budu okrenute otvorom na dolje. Stavite ih u rernu zagrijanu na 100 stepeni i ostavite 13 do 20 minuta. Nakon toga isključite rernu, otvorite vrata i pustite tegle da se ohlade. Izvadite ih neposredno prije upotrebe, piše Lepota i zdravlje

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,