Iako se možete poslužiti različitim vrstama hljeba – sve od cjelovitih žitarica do narezanog hljeba za tost – najbolje rezultate dobit ćete ako iskoristite bijeli hljeb.
Tajna talijanske pizze očituje se u savršenom tijestu koje je hrskavo izvana, te pahuljasto i sočno iznutra te koje je sljubljeno s idealnom količinom umaka od paradajza, sira i drugih dodataka.
Ako nemate vremena za izradu tijesta, a želite uživati u sočnim okusima pizze, poslužiti se možete i malim trikom – napravite je na kriškama hljeba.
Iako se možete poslužiti različitim vrstama hljeba – sve od cjelovitih žitarica do narezanog hljeba za tost – najbolje rezultate dobit ćete ako iskoristite bijeli hljeb koji ima vrlo neutralni okus te se lako spaja s drugim sastojcima, prenosi punkufer.hr.
Poigrajte se omiljenim namirnicama i napunite hljeb najdražim kombinacijama okusa. Ne zaboravite na svježe začinsko bilje poput listića bosiljka koji će pizzi na hljebu dati posebnu dozu svježine i okusa.
Sastojci za pizzu na hljebu:
-4-6 kriški bijelog kruha
-200 ml umaka za pizzu
-200 g naribanog sira
-salama po želji
-sušeni origano za posipanje
-maslinovo ulje
Priprema pizze na hljebu:
-Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni.
-Bijeli hljeb pokapajte s malo maslinovog ulja. Premažite ga umakom za pizzu, pa na to dodajte naribani sir, salamu i druge sastojke po želji.
-Stavite zapeći u rernu na desetak minuta dok se hljeb ne tostira, a sir ne rastopi.
-Poslužite toplo. Prijatno!
Na hljeb možete staviti različite sastojke poput komadića luka, paradajza, paprike i narezanih gljiva. Začiniti s artičokom iz konzerve, zelenim ili crnim maslinama. Dodati šunku, kulen, pršut ili slaninu. (Tuzlanski.ba)