Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tradicionalni recept: Pita ‘lijenih žena’

Preuzmite sliku

Popularno

Gužvana pita ili kako je mnogi zovu pita lijenih žena, ali to ne znači da ćete leći na kuhinjski pod i ona će se sama slagati i ispeći.

Takva se pita još nije izmislila, ali ćete je, zbog načina pripreme i jednostavnih sastojaka, vrlo brzo i bez muke pripremiti.

Sastojci:

500 g kupovnih jufki

5 jaja

400 g mladog sira

250 g kiselog vrhnja

400 g jogurta, može i grčki

150 ml mlijeka

½ pak. praška za pecivo (=8 g)

100 ml ulja

so, biber

Priprema:

Za fil pomiješajte slijedeće sastojke

Jaja, sir, kiselo vrhnje, jogurt, prašak za pecivo, mlijeko i ulje. Začinite sa 1-2 kaškice soli i malo bibera.

Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači. Jufke izvadite iz pakovanja i stavite 1-2 lijepe jufke na stranu, koje će nam na kraju zatrebati.

U pomašćeni kalup veličine 35x27x6 cm stavite 4 jufke, tako da se u sredini preklapaju a da strane vise preko kalupa.

Uzmite svaki preostali list jufke i umačite u pripremljenu smjesu. Jufke redajte u kalup. Radite brzo, kako vam se nebi raspale. Nastavite dok ne potrošite sve jufke i fil.

Sa onim jufkama koje ste odvojili na početku prekrijte sve i napravite nešto poput paketića.

Pecite pitu oko 35 min dok ne se ne napuše i porumeni. Na kraju gornji sloj pošpricam vodom kako bi malkice omekšao. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,