Gužvana pita ili kako je mnogi zovu pita lijenih žena, ali to ne znači da ćete leći na kuhinjski pod i ona će se sama slagati i ispeći.
Takva se pita još nije izmislila, ali ćete je, zbog načina pripreme i jednostavnih sastojaka, vrlo brzo i bez muke pripremiti.
Sastojci:
500 g kupovnih jufki
5 jaja
400 g mladog sira
250 g kiselog vrhnja
400 g jogurta, može i grčki
150 ml mlijeka
½ pak. praška za pecivo (=8 g)
100 ml ulja
so, biber
Priprema:
Za fil pomiješajte slijedeće sastojke
Jaja, sir, kiselo vrhnje, jogurt, prašak za pecivo, mlijeko i ulje. Začinite sa 1-2 kaškice soli i malo bibera.
Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači. Jufke izvadite iz pakovanja i stavite 1-2 lijepe jufke na stranu, koje će nam na kraju zatrebati.
U pomašćeni kalup veličine 35x27x6 cm stavite 4 jufke, tako da se u sredini preklapaju a da strane vise preko kalupa.
Uzmite svaki preostali list jufke i umačite u pripremljenu smjesu. Jufke redajte u kalup. Radite brzo, kako vam se nebi raspale. Nastavite dok ne potrošite sve jufke i fil.
Sa onim jufkama koje ste odvojili na početku prekrijte sve i napravite nešto poput paketića.
Pecite pitu oko 35 min dok ne se ne napuše i porumeni. Na kraju gornji sloj pošpricam vodom kako bi malkice omekšao. (Hanuma Kocht)