Kad pomislimo na kulinarske čarolije Italije, jedno od prvih jela koje nam pada na pamet je svakako pasta.
Ova kulinarska ikona, koja seže u daleku historiju, osvaja srca gurmana širom svijeta svojom raznovrsnošću, bogatstvom okusa i jednostavnošću pripreme.
Recept: Pasta s umakom od paradajza i bosiljka
Sastojci:
400 g paste (penne, fusilli, spaghetti ili po vašem izboru)
2 kašike maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
800 g pasiranog ili svježeg paradajza
1/2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog
Sol i svježe mljeveni crni biber po ukusu
Parmezan ili sir po izboru za posipanje
Priprema:
Stavite veliki lonac s vodom na jaku vatru i pustite da prokuha.
Dodajte prstohvat soli u vodu, a zatim ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama s pakiranja, dok ne postane al dente (mekana, ali još uvijek malo tvrda pod zubima).
Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala.
Dok se tjestenina kuha, pripremite umak. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i kratko ga dinstajte dok ne zamiriše, pazite da ne potamni.
U tavu dodajte paradajz, pa kuhajte umak oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, kako bi se okusi sjedinili.
Kada je umak gotov, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte nasjeckan bosiljak i promiješajte.
Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine ako želite razrijediti umak.
Poslužite pastu s umakom od paradajza i bosiljka, posipanu svježe naribanim Parmezanom ili drugim sirom za još bogatiji okus.
Napomena: Ovaj recept pruža osnovu za fantastično jelo, a možete ga prilagoditi prema vlastitim željama.
Dodajte svoje omiljene sastojke poput maslina ili piletine kako biste dobili raznovrsne okuse i kreirali vlastitu jedinstvenu verziju ovog tradicionalnog talijanskog jela.
Buon appetito!