Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočni desert: Recept za crème brûlée cheesecake

Preuzmite sliku

Ako ste ljubitelj kolača od sira, ovog vas ljeta izazivamo da isprobate nešto drugačiji recept za omiljeni cheesecake.

Riječ je o kombinaciji klasika francuske gastronomije (crème brûlée) i popularnog kolača od sira. Klasičnu crème brûlée kremu u ovoj varijanti zamjenjuje sir, a osim navedenih sastojaka, bit će vam potreban i jedan slastičarski dodatak – ručni plamenik za karameliziranje i flambiranje. Upravo ćete zbog njega ispasti pravi profesionalac u izradi ovog deserta koji se peče na slatkoj podlozi od graham krekera. Najbolji njegov dio je, naravno, prepoznatljivi hrskavi, karamelizirani preljev, prenosi Journal.hr

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Patrick Rosenthal (@patrick_rosenthal)

Sastojci

Podloga

• 2 šoljice mrvica graham krekera, odnosno oko 12 cijelih krekera
• 6 kašika otopljenog neslanog maslaca

Krema
• 1200 ml krem sira (sobne temperature)
• 1 šolja šećera
• 1/4 šolje šećera (za brûlée)
• 1 kašika ekstrakta vanilije
• 5 jaja
• 1 kašika gustog vrhnja

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Steve Zafar (@steve.zafar)

Priprema

Zagrijte rernu na 180°C

Pomiješajte mrvice graham krekera i maslac, a zatim ravnomjerno rasporedite po kalupu za tortu. Pecite 12 minuta kako biste stvorili koru za cheesecake

Kalup ohladite i izvana omotajte folijom

U velikoj zdjeli umutite krem sir, šećer i ekstrakt vanilije dok ne dobijete pjenastu smjesu

Dodajte jaja i vrhnje, miješajte dok ne postane glatko i kremasto

Ulijte svoju smjesu za kolač od sira u pripremljenu koru i pecite 45 minuta

Pustite da se potpuno ohladi i stavite u frižider preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, po vrhu pospite šećer i pažljivo zapalite plamenikom dok se ne karamelizira

Narežite, poslužite i uživajte!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,