Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočni biskvit od jogurta s breskvama

Preuzmite sliku

Popularno

Svježe su svakako najukusnije, ali pečena breskva u kolaču također ima neodoljivu aromu.

U nastavku pogledajte recept za najjednostavniji kolač s breskvama. Ovaj mekani biskvit od jogurta s dodatkom breskvi uspijeva svima, bez obzira na to jeste li već iskusni kuhari ili tek počinjete sa svojim kulinarskim avanturama. Gotov je za tren zahvaljujući laganoj pripremi i principu mjerenja namirnica na čaše. Za mjernu posudicu iskoristite plastičnu čašu od jogurta zapremnine 200 mililitara.

Sastojci:  3 velike breskve, 2 velika jaja, 200 ml tekućeg jogurta, pola čaše šećera, pola čaše ulja, 2 čaše oštrog brašna, 1 prašak za pecivo

Priprema: Breskve operite, ogulite i narežite na sitnije komade. Ako imate domaće breskve koje nisu špricane, ne morate ih guliti i slobodno ih koristite s korom.  Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u jednu posudu. U drugu ubacite jaja i šećer pa miksajte oko pet minuta, dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta. Zatim malo po malo dodavajte ulje i lagano miksajte na najmanjoj brzini. Sada u posudu dodajte jogurt i ručno ga povežite s ostatkom smjese uz pomoć špatule ili pjenjače. Na kraju dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lagano miješajte dok sve ne sjedinite.

Protvan za pečenje premažite s malo ulja, maslaca ili druge masnoće po želji i pospite oštrim brašnom. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane breskve. Pecite na temperaturi od 180 Celzijevih stepeni između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Kolač je gotov kada je na vrhu zlatnožute boje i kada se odvoji od rubova. Ako ne volite breskve, u kolač možete staviti neko drugo sočno voće po svom izboru poput marelica, malina, kupina, ribizla. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,