Još je Leonardo da Vinci govorio kako je “jednostavnost krajnje savršenstvo”, a Talijani su jedni od prvaka u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Fettuccine all’Alfredo dobar su primjer upravo takvog specijaliteta koji je prešao granice Čizme i uvukao se u tanjire širom svijeta. Dugački, ravni fettuccini najpopularniji su u rimskoj i toskanskoj kuhinji, gdje se zbog svojeg oblika poslužuju s kremastim, težim umacima s kojima se lijepo kombinuju. Osim tjestenine, trebat će vam još samo maslac i parmezan.
Ako ste u prilici, Parmigiano-Reggiano je najbolji izbor. Vrhnje i peršin ostavite po strani, barem ako želite pripremiti originalni recept. Fettuccine all’ Alfredo osmislio je chef rimskog restorana Alfredo Di Lelio za svoju suprugu, koja je izgubila apetit nakon što je rodila sina Armanda. Bez obzira na brojna jela koja je smišljao, ona nije mogla jesti, sve dok joj nije poslužio tanjir tjestenine s maslacem i sirom, ali ne bilo kakvom.
Tjestenina je bila domaća, pripremljena od jaja i tri vrste brašna, a sir i maslac su bili najbolji koje je mogao dobiti. Nakon što su Amerikanci počeli otkrivati italijansku gastronomiju, a filmske zvijezde probale su specijalitet chefa Alfreda, fettuccine su postali hit.
Alfreda je naslijedio njegov sin Armando, bez kojeg recept možda ne bi niti nastao. On je otvorio drugi restoran u Rimu: “Il Vero Alfredo”, koji i dalje radi, a vodi ga Armandov sin Alfredo sa sestrom Ines Di Lelio. Oba restorana su i dalje otvorena, a onaj u Via della Scrofa vodi Mario Mozzetti, koji svakog februara obilježava svjetski dan fettuccina Alfredo.
Sastojci za fettuccine alfredo s piletinom:
450 g tjestenine (fettuccine)
12 kašika maslaca
170 g parmezana
250 g piletine
sol
Priprema:
1. Kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente. Pileća prsa ispecite na grill tavi.
2. Otopite maslac u tavi, a tjesteninu procijedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Prebacite tjesteninu u tavu s maslacem i posolite, dodajte šaku naribanog sira i šeflju vruće vode od tjestenine, neprestano miješajući.
3. Malo po malo dodajte sir, miješajući između svakog dodavanja, dok ga ne potrošite. Po potrebi dodajte još vruće vode. Poslužite s piletinom – i uživajte! (punkufer.hr)