Recept za bogatu i kremastu tortu donosi Stvar ukusa.
Sastojci:
Za biskvit:
50 g putera
100 g brašna
100 g mljevenih oraha
1/3 kesice praška za pecivo
4 jaja
200 g šećera
Za fil:
100 g nutele
700 ml slatke pavlake
7 kašičica učvršćivača za šlag
75 g mljevenih lješnika
cijeli lješnici
Za glazuru:
80 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2-3 kapi ulja
Priprema:
Zagrijati rernu na 180 stepeni. Rastopiti puter i pustiti ga da se ohladi. Pomiješati brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutiti žumanjca sa šećerom, a bjelanca odvojeno. Pomiješati žumanjca i mješavinu s brašnom, dodati rastopljeni maslac i na kraju polako umiješati bjelance. Presuti masu u okvir za kolače obložen pek papirom (prečnika oko 25 cm). Peći 25–30 minuta.
Podgrijati nutelu. Umutiti slatku pavlaku sa 7 kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješati nutelu i 2 kašike mljevenih lješnika.
Vratiti koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipati na nju krem i ostaviti tortu oko 4 sata u frižideru da se ohladi i stegne.
Margarin staviti u šerpicu i zagrijati do vrenja. Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu i ulje. Miješati žicom dok se sva čokolada ne istopi i preliti tortu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratiti tortu u frižider. Po želji mogu se napraviti šare istopljenom bijelom čokoladom. (Tuzlanski.ba)