Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za Zimsku tortu sa orasima, lješnicima i čokoladnim kremom

Preuzmite sliku

Recept za bogatu i kremastu tortu donosi Stvar ukusa.

Sastojci:

Za biskvit:
50 g putera
100 g brašna
100 g mljevenih oraha
1/3 kesice praška za pecivo
4 jaja
200 g šećera

Za fil:
100 g nutele
700 ml slatke pavlake
7 kašičica učvršćivača za šlag
75 g mljevenih lješnika
cijeli lješnici

Za glazuru:
80 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
2-3 kapi ulja

  • Priprema:

    Zagrijati rernu na 180 stepeni. Rastopiti puter i pustiti ga da se ohladi. Pomiješati brašno, orahe i prašak za pecivo. Umutiti žumanjca sa šećerom, a bjelanca odvojeno. Pomiješati žumanjca i mješavinu s brašnom, dodati rastopljeni maslac i na kraju polako umiješati bjelance. Presuti masu u okvir za kolače obložen pek papirom (prečnika oko 25 cm). Peći 25–30 minuta.

    Podgrijati nutelu. Umutiti slatku pavlaku sa 7 kašičica učvršćivača za šlag, pa umiješati nutelu i 2 kašike mljevenih lješnika.

    Vratiti koru u okvir za kolače u kojem se pekla, sipati na nju krem i ostaviti tortu oko 4 sata u frižideru da se ohladi i stegne.

    Margarin staviti u šerpicu i zagrijati do vrenja. Skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu i ulje. Miješati žicom dok se sva čokolada ne istopi i preliti tortu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se stegne, pa tek onda vratiti tortu u frižider. Po želji mogu se napraviti šare istopljenom bijelom čokoladom. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,