Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za tradicionalni francuski namaz od kestena

Preuzmite sliku

Iza naziva “crème de marrons” krije se tradicionalan francuski namaz od kestena, koji jednostavno morate isprobati ako ste ljubitelj ovog ukusnog jesenskog ploda.

Možete njime puniti palačinke, klasično ga namazati na krišku hljeba  koristiti kao nadjev za kolače ili jednostavno uroniti kašikom u teglu i jesti ga samog.

Sastojci: 1 kg neoljuštenih kestena, 250 ml vode, 250 g šećera, 1 čajna kašičica ekstrakta od vanilije, prstohvat soli

Priprema: Prvo ispecite kestene po ovom receptu, a zatim ih ogulite. Prebacite ih u posudu, prelijte s 2-3 prsta vode, pustite da zakipe i kuhajte 15-tak minuta na laganoj vatri povremeno miješajući. U drugoj posudi pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Kestene ocijedite, stavite u blender, dodajte četvrtinu šećernog sirupa i izblendajte. Možete koristiti i štapni mikser. Sada dobiveni pire prebacite u zdjelu s ostatkom šećernog sirupa, dodajte sol i ekstrakt vanilije te kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pustite da se ohladi, spremite u staklenku i držite u frižiferu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,