Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za pide, turski specijalitet koji podsjeća na pizzu

Preuzmite sliku

Turske pide ili čamčići od tijesta, punjeni različitim nadjevima, najviše liče na picu.

Mogu se puniti mljevenim mesom, povrćem, raznim vrstama sireva.

  • Sastojci:

    100 ml vode
    100 ml mlijeka
    1 kašičica šećera
    1 kašika suhog kvasca
    1 kašičica soli
    2 kašike ulja
    400 g brašna

    za fil:

    200 g sitnog sira
    200 g kačkavalja
    so
    1 jaje

  • Priprema:

    Mlijeko i vodu sjedinite, pa stavite da se ugrije da bude mlako. Dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Potom dodajte so i ulje, a onda i postepeno brašno. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga da nadođe. Za to vrijeme pripremite fil.

    Sjedinite sitni sir, rendani kačkavalj i jaje, posolite prema ukusu.

    Nadošlo tijesto podijelite na jednake djelove, otprilike njih šest. Svaki razvucite oklagijom u oblik elipse dužine do 20 cm.

    Na tijesto stavite fil, pa zatvorite krajeve tako da dobijete oblik čamca. Tako uradite i sa preostalim tijestom.

    Pecite ga u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni.

    Gotove čamčiće premažite mješavinom ulja i vode, ostavite da se malo ohlade i poslužite. (Cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,