Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za neodoljivi svilenkasti desert od jaja i kokosa

Preuzmite sliku

Popularno

Poput sunca na tanjiru, slatki brazilski kolačići od kokosa i jaja svilenkasta su fantazija koja se priprema bez previše komplikovanja…

Quindim je desert od jaja s kokosom kojeg u Brazilu obožavaju. Priprema je jednostavna, jedino treba pripaziti da ne pokušavate vaditi kolačiće iz kalupa za muffine prije nego se ohlade, prenosi punkufer.hr. Kako biste ih lakše izvadili, pomoći će vruća voda. I Portugalci imaju svoju inačicu ovog deserta – brisas do lis koja se radi od jaja, šećera i usitnjenih badema.

  • Sastojci za quindim:

    12 jaja
    1 i 3/4 šolje šećera
    1 i 1/2 šolje naribanog kokosa
    2 kašike maslaca + za kalup
    1/4 kašičice soli

    Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 180 stepeniupnjeva Celzija. Namastite standardni lim za 12 muffina omekšanim maslacem. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Za recept će vam trebati svi žumanjci, ali samo dva bjelanjka – ostatak sačuvajte za omlet ili deserte.

    2. Pomiješajte šećer, kokos, otopljeni maslac i sol. Postupno dodajte žumanjke u četiri navrata, miješajući nakon svakog. Miksajte bjelanjke dok se ne naprave čvrsti vršci pa ih dodajte u smjesu od kokosa.

    3. Smjesu stavljajte u kalup koji položite u lim ili posudu za pečenje. Ulijte vruću vodu u lim toliko da dođe do polovice kalupa pa stavite u zagrijanu rernu. Pecite 34 do 38 minuta dok se smjesa ne učvrsti i potamni.

    4. Izvadite kalup za muffine iz posude pečenje i ostavite da se hladi oko 1 sat. Toijekom zadnjih 10 minuta hlađenja vratite tavu s vodom u rernu. Izvadite svaki kolačić pomoću lopatice koju prethodno namočite u vruću vodu pa ostavite kalup za muffine u vrućoj vodi oko pet sekundi. Okrenite kalup na lim za pečenje i kucnite nekoliko puta da kolačići lakše ispadnu van. Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,