Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za lahmadžun: Zovu ga „turska pizza“

Preuzmite sliku

Popularno

Lahmadžun je izuzetno popularno jelo levantske kuhinje koje je tokom prethodne dvije decenije zaokupilo pažnju gurmana širom svijeta.

Mnogi danas lahmadžun (lahmajun, lamadjo, lahmacun) nepravedno nazivaju turskom picom jer se tim poistovjećivanjem zanemaruju hrskavost tijesta i bogato začinjen mesni nadjev koji lahmadžun upravo čine neodoljivim i slasnim. Tijesto je mnogo čvršće nego ono za picu, pa više liči na pita hljeb.

Za pripremu savršenog lahmadžuna potreban je krupnije mljeveni pšenični griz od kog se priprema podloga u obliku diska, fino mljeveno meso (jagnjetina ili junetina), ljuta paprika, crni luk, paradajz…

Tradicionalno pripremljen lahmadžun servira se poprskan limunovim sokom uz salatu od crnog luka i peršuna tzv. pyaz, a poslije njega pije se raki ili ayran – osvježavajući napitak od punomasnog kiselog mlijeka, soli i vode. Nerijetko se uz lahmadžun služi tradicionalni napitak specifičan za jug Turske – salgam (salgam suyu) – u slobodnom prevodu „sok od repe“, koji se dobija fermentacijom cvekle.

  • Potrebni sastojci:

    Tijesto

    200 g bijelog brašna

    150 g pšeničnog griza

    10 g svježeg kvasca

    1 kašičica šećera

    ½ kašičice soli

    1 jaje

    125 ml mlijeka

    60 ml maslinovog ulja

    Nadjev

    1 manja glavica crnog luka

    20 komada čeri paradajza

    1 kašičica paradajz paste (koncentrata)

    ½ veze sjeckanog peršuna

    ¼ kašičice suhe nane

    1 kašičica sumaka

    ½ kašičice ljute tucane paprike

    1 kašičica kumina

    ¼ kašičice cimeta

    1 kašičica soli

    ½ kašičice crnog bibera

    300 g mljevenog (junećeg) mesa

    I još

    limun

    crveni luk

    peršun

    jogurt po želji

  • Priprema:

    Za tijesto u mlako mlijeko dodati šećer i kvasac, promiješati i ostaviti da zapjeni. Posebno prosijati brašno, dodati pšenični griz i so pa dobro promiješati sastojke. Zatim dodati pripremljen kvasac, umućeno jaje i maslinovo ulje. Od svih sastojaka zamijesiti čvrsto i elastično tijesto (mijesiti oko pet minuta). Umiješeno tijesto pokriti i ostaviti na toplom, oko dva sata, da se duplira. Zatim, tijesto prebaciti na brašnom posutu površinu i podijeliti ga na četiri jednaka dijela. Svaku jufku premesiti, pokriti i ostaviti tijesto da miruje 20-30 minuta. Za to vrijeme, uključiti rernu na 250 ºC i zagrijati veliki pleh (od rerne).

    Za nadjev presjeći paradajz na pola, ukloniti sjemenke i višak tečnosti, pa isjeći na sitno. Ostalo povrće sitno isjeckati ili jednostavno staviti u blender i usitniti što bolje. Isječeno povrće pomiješati sa mesom (sobne temperature), dodati začine i još jednom dobro promiješati masu.

    Na blago pobrašnjavljenoj površini razviti tijesto u kružni oblik (prečnik 20 cm), na debljinu oko 2-3 mm. Zatim ga bogato premazati uljem, nanijeti fil i ravnomjerno ga rasporediti, ustiskujući meso u tijesto (blago pritiskajući vrhovima prstiju). Tako pripremljen lahmadžun prenjeti na vreo pleh (može se koristiti pek-papir ali nije neophodno) i peći 5-6 minuta. Postupak ponoviti sa ostatkom materiijala. Poslužiti toplo uz limunov sok, ljutu tucanu papriku i sjeckano povrće po želji. (Zadovoljna.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,