Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za kojim je svijet poludio: “Oženi me” piletina gotova za pola sata

Preuzmite sliku

Popularno

Ovaj recept oduševio je korisnike društvenih mreža… Piletina u sočnom i punom umaku privlači pažnju izgledom, ali i intrigantnim imenom “Oženi me” koje skriva tajnu poruku.

Stigao je novi recept za kojim je čitav svijet poludio… Rijetko koji recept postane takav trend na društvenim mrežama kao što je postao ovaj, a sprema se tako brzo i bez puno muke!

I dok neki tvrde da ova piletina izgleda tako ukusno da je poželiš oženiti, neki zaključuju kako je priča koja se skriva iza imena nešto romantičnija pa u tu odlučujemo i vjerovati. Kako tvrdi ova druga skupina, ovo je jelo s piletinom toliko ukusno da će natjerati partnera da vas zaprosi. Neke TikTokerice tvrde da im se upravo to i dogodilo te ovom jelu zahvaljuju na prstenu na ruci!

I kako ne bi došlo do zabune, jelo mogu pripremati i muškarci svojim boljim polovicama kako bi im iskazali ljubav.

Sastojci:

3 pileća prsa bez kostiju i kože

trećina šoljice višenamjenskog brašna

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike maslaca

1 mali luk, sitno nasjeckan

1 kafena kašika mljevenog bijelog luka

3 kafene kašike paste od rajčice

1 šolja pileće supe, plus još po želji

1 šolja 35% vrhnja za kuhanje

trećina šolje sušene rajčice, sitno nasjeckane

pola šolje ribanog parmezana

2-3 grančice svježeg timijana, uklonjene stabljike, plus još za ukrašavanje

2 kašike svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog na trakice

malo soli

malo bibera

malo origana

malo čilija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by foodnetworkCA (@foodnetworkca)


Priprema:

1. Pileća prsa narežite po dužini na kotlete tako da dobijete ukupno 6 komada piletine. Lagano ih posolite i pobiberite s obje strane pa potopite u brašno, te otresite višak.

2. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Stavite piletinu u tavu te pecite ne postane lagano zlatna i dobro pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.

3. U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Nakon što se maslac otopi, dodajte luk, miješajte dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte nasjeckani bijeli luk i kuhajte još 30 sekundi dok ne postane aromatično. Zatim dodajte pastu od rajčice, sušeni origano i pahuljice čilija, pomiješajte da se sjedine. Kuhajte još minutu.

4. Ulijte pileću supu, vrhnje, sušene rajčice, parmezan, timijan, plus sol i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo oko 3 minute, po potrebi dodajte još supe da se umak razrijedi.

5. Dodajte pileća prsa natrag u tavu, premažite ih umakom. Pirjajte još dvije minute. Savjetuje se da ovo remek-djelo ukrasite s još svježeg bosiljka i majčine dušice, poslužite preko tjestenine ili s hrskavim kruhom. (Tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,