Jednostavan i brz kolač od keksa koji čini bazu i 2 fila: vanil krem i čokoladni fil, donosi Stvar ukusa.
Sastojci:
Za bazu:
400 g mljevenog keksa
125 g kokosa
175 g nutele
120 ml istopljenog putera
100 ml slatke pavlake
Za fil:
1,5 l mlijeka
240 g šećera
4 žumanjceta
130 g kukuruznog skroba
120 g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
200 g čokolade
Još:
100 g lješnjaka
Priprema:
Umutite žumanjca, šećer i ekstrakt vanile, so, kukuruzni skrob, mlijeko (500 ml). Preostalo mlijeko stavite da se kuha, pa dodajte dobijenu smjesu i kuhajte dok se ne zgusne uz konstantno miješanje. Dodajte puter i miješajte dok se ne istopi. Podijelite fil na 2 dijela i u jedan dio dodajte istopljenu čokoladu i promiješajte.
Keks, kokos, nutelu, slatku pavlaku i istopljeni puter dobro sjedinite. U kalup dimenzija 24×24 cm i lijepo utisnite. Ostavite u frižideru pola sata da se ohladi.
Stavite prvo žuti fil, pa čokoladni. Lijepo poravnajte, pospite usitnjenim lješnjacima i vratite u frižider na još sat vremena. (Tuzlanski.ba)