Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za hljeb koji se ne mijesi

Preuzmite sliku

Popularno

Recept za hljeb koji ćete sigurno voljeti.

Sastojci:

420 g pšeničnog brašna
400 ml mlake vode
2 kašičice morske soli
2 kašičice instant-kvasca u prahu

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke u velikoj činiji: brašno, morsku so i instant kvasac. Sipajte toplu vodu u brašno i miješajte sastojke dok se ne sjedine. Tijesto će biti vlažno. Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da narasta oko dva sata.Kada istekne ovo vrijeme, zagrijte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od livenog gvožđa stavljenom unutra.

Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite nadošlo tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na par mjesta.

Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu i stavite u rernu poklopljeno 35 minuta. Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju.

Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno bar 30 minuta prije nego što ga isječete. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,