Kukuruza ili proha je tradicionalna vrsta hljeba koja se u Bosni i Hercegovini, a i drugim dijelovima Balkana često priprema.
Pošto kukuruz sadrži puno dobrih tvari, koje pospješuju probavu, kuruza je postala nešto poput narodne medicine. Preporučuje se za oporavak crijeva nakog masnih i teških obroka a i kao redovan obrok za održavanje zdravlja.
Sastojci:
600 g kukuruznog brašna
2 vrhom pune kašike šećera
2 vrhom pune kašike pšeničnog brašna
ca. 550-600 ml vrele/ključale vode
2-3 kašike jogurta za premazivanje
Priprema:
1 Zagrijte rernu na 200 stepeni gornji/donji grijači.
2 U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke pa postepeno i koristeći kuhaču dodajite vrelu vodu. Kad se smjesa malo ohladila, premijesite je ručno pa je formirajte.
3 Kukuruzu premažite jogurtom pa je pecite na 200 stepeni oko 40 min. Što je deblje oblikujete, to će joj i više vremena trebati. Ako je pripremate u duploj mjeri od 1200 g brašna, biće joj potrebno oko sat vremena i 15 min.
4 Pečenu kukuruzu premažite ili „umijte“ hladnom vodom pa ostavite da se ohladi. Zatim je iskomadajte na sitne komadiće i servirajte po želji, na primjer, sa jogurtom, sa vrelim mlijekom ili alternativno sa jogurtom. (Hanuma Kocht)