Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za cimet rolnice: Slasna poslastica koja posebno miriše zimi

Preuzmite sliku

Popularno

Postoje ti neki okusi i mirisi koji nas asociraju na određeno doba u godini. Zimu, a pogotovo praznične dane povezujemo s mirisom najfinijih prazničnih začina od kojih je najzastupljeniji i najprepoznatljiviji cimet.

Miris cimeta podsjeća nas na topao dom i pečenje kolača s mamom i bakom/nenom. Zapravo, upravo cimet u nama nekako evocira one najljepše uspomene – na kuću punu ljubavi i prefinih kolačića. Cimet se može koristiti na bezbroj načina, a i jako je zdrav.

Cimet rolnice za zimske dane

Upravo cimet rolnice možda su i najpoznatija slastica s tim začinom i bez njih nam je zima nekako nezamisliva. Peciva, pužići odnosno rolnice s cimetom možete kupiti cijele godine, ali njihov miris i okus je, ipak rezerviran za zimsko doba.

Cimet rolnice omiljena su poslastica u Skandinaviji pa se tako u Švedskoj zovu kanelbulle, a u Finskoj korvapuusti. I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske i finske rolnice posipane krupnim šećerom.

Mekano tijesto, okus cimeta i šećera savršeno prija uz šolju omiljenog toplog napitka – kafe ujutro, te toplog čaja popodne.

  • Recept za cimet rolnice

    Sastojci

    (za oko 15 cimet rolnica)

    Za tijesto

    400 g brašna

    40 g šećera

    70 g maslaca

    prstohvat soli

    250 ml mlijeka

    25 g svježeg kvasca

    Za punjenje

    70 g maslaca

    50 g šećera

    2 žlice cimeta

    + 1 jaje za premazivanje i šećer za posip

    Priprema

    Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi, ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.

    Kad se tijesto udvostruči, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta te zarolajte. Narežite rolnice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolnice dižu oko pola sata.

    Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolnice “narasle”, premažite jajetom i posipajte šećerom. Pecite 10-tak minuta, dok rolnice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo.

    Prijatno! (Journal.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,