Kolač koji se pravi u čast Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791) jednog od najvećih kompozitora svih vremena.
Potrebno:
- 250 g mljevenih badema
- 250 g šećera
- 1 jaje
- naribana korica pola limuna
- sok od limuna po potrebi
Potrebno jos:
- 100 g mljevenih pistaca
- 1 1/2 kašika kakaa
- 200 g tamne čokolade
- 50 gr mljevenih badema
Priprema:
Sameljemo oguljene bademe (250 grama). Dodamo šećer (250 grama). Dodamo izribanu koru limuna i sok od pola limuna. Dodamo 1 jaje i sve skupa izmješamo u procesoru. Ovakvo pripremljena masa od badema može da stoji u frižideru desetak dana. Smjesu podjelimo na tri dijela. Prvi dio je najmani i u njega pomješamo 100 g mljevenih pistaca. U drugi malo veći dio pomješamo kakao. U treci pomješamo 50 g mljevenih badema. Od smjese sa pistacima pravimo male kuglice. Zatim uzimamo smjesu sa kakaom i pravimo malo veću kuglicu koje rastanjimo na dlanu, u nju stavimo zelenu kuglu i umotamo te pomoću dlanova oblikujemo kuglu. Na kraju uzimamo bijelu smjesu i pravimo jos veću kuglu, koju također raztanjimo na dlanu te u nju umotamo tamnu kuglu. Nakon toga pomoću dlanova oblikujemo kuglu. Istopimo čokoladu na pari i pomoću dvije viljuške stavljamo kugle u čokoladu te vadimo. Čekamo da se malo ocijedi čokolada i stavljamo na pek papir. Na kraju ostatak čokolade istresete u malu vrecicu i odrežete sasvim malo vrh te ukrasite kugle. Ostaviti da se čokolada stegne i poslužiti.
(zenskiportal.ba)