Ovo jelo datira još iz antičke Grčke i do danas je ostalo popularno jelo u Grčkoj, ali i u mnogim drugim zemljama širom svijeta.
Ovo jelo se često poslužuje kao predjelo ili kao lagani obrok, a može se jesti i topla ili hladna.
Grčka pita je poznata po svom ukusu i hranjivim vrijednostima, jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.
Osim toga, ovaj jednostavni recept može se prilagoditi prema različitim preferencijama okusa i dijetama.
Za pripremu ovog deserta potrebno je:
– 400 g debljih kora za pitu
– 4 jajeta
– 180 g šećera
– 1 pomorandža
– narendana kora od 3 narandže
– 250 g grčkog jogurta
– 250 ml suncokretovog ulja
– 1 kašičica vanilin šećera
– 2 kašičice praška za pecivo
Za sirup:
– 250 g šećera
– 350 ml vode
– 2 narandže
– 1 štapić cimeta
Priprema:
Svaki list kore složiti kao harmoniku i jedan za drugim redati u veliki pleh.
Kad se pleh popuni, staviti u rernu na 120 stepeni C da se osuše. Kad su se kore osušile (treba da budu hrskave), svaku ponaosob izmrviti u posudi.
U drugoj posudi mutiti jaja sa šećerom, oko 10 minuta da se dobije svijetla, pjenasta smjesa.
U to narendati koru 2 narandže. Dodati vanilin šećer, prašak za pecivo, ulje i jugurt, pa mutiti mikserom dok se ne ujednači.
U smjesu dodati izmrvljene kore i dobro izmješati špatulom.
U nauljenu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu ili dublji pleh, izliti smjesu, poravnati, pa preko poredati na kolutove isječenu narandžu (6 kolutova).
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C oko 40 minuta.
Sirup:
Skuhati šećer, vodu, narendanu koru i proceđeni sok od 2 narandže, kao i štapić cimeta.
Kuhati na laganoj vatri dok ne proključa. Ostaviti da se ohladi, pa preliti vruć kolač. (Stvar ukusa)