Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Grčka pita od narandže

Preuzmite sliku

Popularno

Ovo jelo datira još iz antičke Grčke i do danas je ostalo popularno jelo u Grčkoj, ali i u mnogim drugim zemljama širom svijeta.

Ovo jelo se često poslužuje kao predjelo ili kao lagani obrok, a može se jesti i topla ili hladna.

Grčka pita je poznata po svom ukusu i hranjivim vrijednostima, jer je bogata vitaminima, mineralima i proteinima.

Osim toga, ovaj jednostavni recept može se prilagoditi prema različitim preferencijama okusa i dijetama.

Za pripremu ovog deserta potrebno je:

– 400 g debljih kora za pitu

– 4 jajeta

– 180 g šećera

– 1 pomorandža

– narendana kora od 3 narandže

– 250 g grčkog jogurta

– 250 ml suncokretovog ulja

– 1 kašičica vanilin šećera

– 2 kašičice praška za pecivo

Za sirup:

– 250 g šećera

– 350 ml vode

– 2 narandže

– 1 štapić cimeta

  • Priprema:

    Svaki list kore složiti kao harmoniku i jedan za drugim redati u veliki pleh.

    Kad se pleh popuni, staviti u rernu na 120 stepeni C da se osuše. Kad su se kore osušile (treba da budu hrskave), svaku ponaosob izmrviti u posudi.

    U drugoj posudi mutiti jaja sa šećerom, oko 10 minuta da se dobije svijetla, pjenasta smjesa.

    U to narendati koru 2 narandže.  Dodati vanilin šećer, prašak za pecivo, ulje i jugurt, pa mutiti mikserom dok se ne ujednači.

    U smjesu dodati izmrvljene kore i dobro izmješati špatulom.

    U nauljenu i pobrašnjenu vatrostalnu posudu ili dublji pleh, izliti smjesu, poravnati, pa preko poredati na kolutove isječenu narandžu (6 kolutova).

    Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni C oko 40 minuta.

    Sirup:

    Skuhati šećer, vodu, narendanu koru i proceđeni sok od 2 narandže, kao i štapić cimeta.

    Kuhati na laganoj vatri dok ne proključa. Ostaviti da se ohladi, pa preliti vruć kolač. (Stvar ukusa)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,